Berucht telefoongesprek Breivik vrijgegeven

Massamoordenaar Anders Breivik heeft een half uur voordat hij opgepakt werd een telefoongesprek gevoerd met de politie. Dit telefoongesprek is vandaag vrijgegeven en gepubliceerd op de website van de Duitse Bild.

Ali Haselhoef

Het is een ontluisterend document, Breivik klinkt kil en afstandelijk. Terwijl hij moordend over het eiland Utoya loopt, belt hij met de politie. Breivik zou daarbij een mobieltje gebruiken van één van zijn slachtoffers.

Ik geef me over
Op rustige toon zegt de moordenaar: 'Mijn naam is commando Anders Behring Breivik van de Noorse anti-communistische vrijheidsbeweging. Ik ben op Utoya en ik geef me over (vanaf 0.30 sec. in bovenstaand filmpje).'

De politiemedewerker lijkt verrast. Een anti-terroristische eenheid probeert op hetzelfde moment op het eiland te komen. Breivik is al een uur om zich heen aan het schieten en heeft tientallen jongeren om het leven gebracht.

Verbinding verbroken
'Vanaf welk nummer belt u?', vraagt de politie. Breivik antwoordt dat hij met een mobieltje belt. 'Niet met mijn eigen mobieltje.' De politie vraagt nogmaals naar zijn naam, maar dan wordt plotsklaps de verbinding verbroken. Breivik moordt nog een half uur door, voordat het anti-terrorismeteam Delta hem arresteert.

Breivik wil niet dood
Breivik wilde, volgens zijn advocaat Geir Lippestad, voorkomen dat hij doodgeschoten zou worden, maar hij kreeg geen duidelijk antwoord van de politie en daarom zou hij verder gegaan zijn met de moordpartij, aldus de advocaat. De schutter zou tien keer geprobeerd hebben om de politie te bereiken, maar het mobiele netwerk was blijkbaar overbelast.

Toerekeningsvatbaar
Het proces begint in april 2012. Volgende week wordt de beoordeling verwacht van de twee psychiaters die zijn geestesgesteldheid moeten beoordelen en analyseren of hij toerekeningsvatbaar was tijdens de dramatische gebeurtenis.

undefined

Meer over