Update

Beroemde Spaanse rechter Garzón ging niet te ver in onderzoek Franco-dictatuur

De bekende Spaanse onderzoeksrechter Baltasar Garzón is vandaag vrijgesproken van de aanklacht dat hij zijn boekje te buiten was gegaan bij zijn onderzoek naar verdwenen slachtoffers van de dictatuur van Francisco Franco (1939-1975). Dat hebben bronnen bij het hooggerechtshof in Madrid vandaag gemeld.

ANP/EFE/AFP
Baltasar Garzon. Beeld EPA
Baltasar Garzon.Beeld EPA

Zes rechters van het hof stemden voor vrijspraak voor Garzón. Eén rechter stemde tegen.

Garzón deed onderzoek naar illegale aanhoudingen en verdwijningen tijdens de Spaanse burgeroorlog (1936-1939) en de dictatuur van Franco. Dat onderzoek was omstreden, omdat in 1977 in Spanje een amnestiewet was aangenomen, waardoor het niet meer mogelijk was misdaden uit politiek oogpunt tot midden jaren '70 te behandelen.

Amnestiewet

Garzón is van mening dat tijdens de dictatuur misdaden tegen de menselijkheid zijn begaan en dat die buiten de amnestiewet vallen.
Begin februari zette het hooggerechtshof in Madrid Garzón voor 11 jaar uit zijn ambt, omdat hij in het verleden opdracht heeft gegeven tot het illegaal afluisteren van telefoongesprekken bij een onderzoek naar een corruptiezaak.

Garzón werd wereldberoemd toen hij in 1998 een internationaal arrestatiebevel uitvaardigde tegen de Chileense dictator Augusto Pinochet. Die zou verantwoordelijk zijn voor de dood en marteling van burgers ten tijde van zijn bewind (1973-1990). Tijdens zijn regime zijn volgens een onderzoekscommissie ruim 3200 mensen vermoord of verdwenen.

Meer over