Bernard Welten levert zijn riante contract bij politie in

Bernard Welten (62) gaat weg bij de politie. De ex-hoofdcommissaris van de Amsterdamse politie, nu adviseur van de nationale korpsleiding, levert na 43 dienstjaren zijn contract in. Dat bespaart de overheid volgens een ingewijde zo'n 700.000 euro.

Paul Vugts
Bernard Welten Beeld ANP
Bernard WeltenBeeld ANP

Welten blijft de politie wel drie dagen per maand adviseren. Verder blijft hij actief voor de Onderzoeksraad voor Veiligheid en het Initiatief 1 Overheid.

Die laatstgenoemde organisatie wil tegengaan dat overheidsinstanties langs elkaar heen werken - waarvan bijvoorbeeld fraudeurs dankbaar gebruikmaken. Het gaat om drie dagen per maand. Hij krijgt hiervoor het wettelijke uurtarief.

Welten treedt in maart 2018 uit dienst en krijgt eervol ontslag.

Salaris
Welten kwam de laatste jaren ge­regeld in het nieuws doordat hij meer verdient dan de balkenendenorm à 130 procent van een ministerssalaris. Welten verdient veel meer dan de gestelde 2 ton per jaar, inclusief een pensioenbijdrage, een levensloop­regeling en een omstreden bijdrage aan zijn huis.

Als compensatie voor pensioenverlies krijgt Welten eenmalig een bedrag van 15.000 euro bruto. Welten koopt het deel van zijn woning dat eigendom is van de politie.

Die riante regelingen kwam hij overeen met toenmalig burgemeester Job Cohen, die hem koste wat kost als korpschef terug wilde halen naar Amsterdam.

Welten was inmiddels vijf jaar korpschef in Groningen. Hij bedong dat hij als hoofdcommissaris van Amsterdam een even comfortabele woning zou kunnen betalen. Het werd een villa in Warmond waaraan de politie ook nu nog fors meebetaalt, wat geregeld tot kritiek leidt.

Ook de overeenkomst dat Welten tot zijn pensioen het afgesproken salaris zou behouden als hij zeven jaar aanbleef als korpschef, zorgde voor politieke opwinding. Aan dergelijke voortdurende ophef willen Welten, minister van Veiligheid en Justitie Stef Blok en de korpsleiding van de nationale politie nu een einde maken.

Van krakersrellen tot ontvoering Heineken
Welten begon in 1978 bij de Amsterdamse politie. Hij leidde de mobiele eenheid tijdens de krakersrellen en de inhuldiging van koningin Beatrix in 1980 en joeg op de ontvoerders van Freddy Heineken. Welten mocht Heineken en diens chauffeur Ab Doderer uiteindelijk bevrijden uit de loods op De Heining waar ze waren gegijzeld.

Meer grootverdieners

Steeds meer politie-medewerkers hebben een rianter inkomen dan hun hoogste baas Erik Akerboom. Die lijst telde vorig jaar inclusief Welten 24 namen. De politie kan hier weinig tegen doen omdat ze onder meer gebonden is aan cao-afspraken.

Tijdens de Bijlmerramp, op 4 oktober 25 jaar geleden, was hij algemeen commandant. In het dagelijks leven was hij inmiddels chef van de recherche. Met andere kopstukken raakte hij verwikkeld in de 'IRT-affaire' over de omstreden opsporingsmethoden.

Theo van Gogh
In 1998 trad hij toe tot de Amsterdamse korpsleiding, in 1999 werd hij hoofdcommissaris in Groningen, in 2004 keerde hij terug naar Amsterdam. Op zijn tweede werkdag werd Theo van Gogh vermoord.

Als korpschef botste Welten voortdurend met burgemeester Cohen en hoofdofficier van justitie Leo de Wit, die volgens hem te weinig deden om veelplegers structureel uit de criminaliteit te halen.

Dat Eberhard van der Laan als Cohens opvolger wél rigoureus wilde ingrijpen, was voor Welten een verademing. Samen zetten ze de Top 600 op, om jonge criminelen uit de misdaad te halen.

Zie ook: Bernard Welten twee keer geëerd en: Aalbersberg nieuwe korpschef Amsterdam

Elke middag het laatste nieuws uit Amsterdam ontvangen? Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief van Het Parool.

Meer over