Bergredders willen voorlichting lawinegevaar

Oostenrijk moet wintersporters beter informeren over de gevaren van de bergen, zodat minder toeristen in de problemen komen. Dat willen de reddingsploegen uit dat land.

ANP
Skiër in Lech met een lawinerugzak. Beeld ANP
Skiër in Lech met een lawinerugzak.Beeld ANP

'Helaas is de toerisme-industrie niet geïnteresseerd. Ze denken dat ze dan betalende gasten afschrikken', zei de voorzitter van de bergredders in de deelstaat Salzburg, Estolf Müller, vandaag tegen het Oostenrijkse persbureau APA.

Müller wil onder meer dat hotels en skizaken brochures aan hun klanten geven. Ook boodschappen in skiliften en gondels kunnen worden gebruikt om skiërs te waarschuwen. 'Voorlichting geeft vakantiegangers het gevoel dat wij bezig zijn met hun veiligheid', aldus Müller.

De skiërs zijn beter uitgerust dan vroeger, maar dat is volgens Müller juist een deel van het probleem. 'Het is opvallend hoe veel mensen al airbags, lawinepiepers en scheppen bij zich hebben. Maar daarmee zijn mensen ook bereid meer risico's te nemen.'

De veiligheid in de Oostenrijkse skigebieden staat in de aandacht door het ongeluk van prins Johan Friso. Hij werd vrijdag tijdens het skiën bedolven onder een lawine. Hij werd gered en gereanimeerd en ligt nu in een ziekenhuis in Innsbruck. Zijn toestand is stabiel, maar hij is volgens de Rijksvoorlichtingsdienst 'niet buiten levensgevaar'.

Meer over