Benzineprijs kruipt naar nieuw record: 1,80 euro

De prijs voor een liter euro ongelood kruipt steeds dichter naar de grens van 1,80 euro. Vandaag was de gemiddelde landelijke adviesprijs opgelopen naar 1,791 euro en dat is weer een nieuw record, aldus consumentencollectief United Consumers.

ANP/Redactie
© ANP Beeld
© ANP

Ook een liter LPG kost vandaag meer dan ooit aan de pomp, namelijk 0,885 euro per liter. Het laatste record dateerde van januari vorig jaar toen een liter 0,857 deed.

Alleen de prijs van een liter diesel is nog niet boven het hoge niveau van 2008 uitgekomen, alhoewel dat ook niet veel meer scheelt. Het dieselrecord uit juli 2008 was 1,503. Nu wordt er 1,491 voor betaald.

Vanaf midden 2008 duurde het tot april 2011 voordat de benzineprijs weer tot recordhoogte steeg. Sinds begin dit jaar volgt record op record. De prijs van ruwe olie loopt nog steeds op. Een vat Brent noteerde vrijdag ruim 120 dollar. Ook speelt de dollar-eurokoers een rol.

United Consumers wijst wintersporters op de grote verschillen in de brandstofprijzen tussen de landen onderling Zo loont het de moeite om als benzinerijder zo leeg mogelijk de grens over te gaan. In alle ons omringende landen is de benzine goedkoper. In Zwitserland scheelt het 19 procent, in Oostenrijk 15 procent en in Duitsland bijvoorbeeld 10 procent. Diesel is overal vrij prijzig, maar in Duitsland wel iets goedkoper.

In Luxemburg zijn alle brandstoffen flink goedkoper dan in Nederland.

Meer over