Bende van Nijvel: huiszoeking bij ex-topman Staatsveiligheid

Eén van de 21 huiszoekingen die op 7 februari werden verricht in het onderzoek naar de Bende van Nijvel, vond plaats bij een ex-commissaris van de Belgische Staatsveiligheid. Dat schrijft De Morgen. Het gaat om Christian Smets, die begin jaren '80 wist te infiltreren in de neonazistische groep Westland New Post (WNP).

Redactie
In 1988 werd een proces gevoerd tegen zes mensen die ervan werden verdacht tot de Bende van Nijvel te hebben behoord. © ANP Beeld
In 1988 werd een proces gevoerd tegen zes mensen die ervan werden verdacht tot de Bende van Nijvel te hebben behoord. © ANP

Smets maakte de huiszoeking zelf bekend op Facebook en is diep verontwaardigd. 'De speurders hebben zes uur doorgebracht in mijn appartementje van 65 vierkante meter en hebben heel grondig mijn tweeduizend boeken en stripverhalen doorzocht', aldus de gepensioneerde spion.

'Zielig'

'Ik ben sinds 1988 tientallen uren lang ondervraagd door magistraten, politiemensen en een parlementaire commissie. In 1994 heb ik mij vrijwillig onderworpen aan een test met de leugendetector. Nooit is enig element weerhouden tegen mij. Om de eenvoudige reden dat er geen is. Als ik, wat niet zo is, zaken te verbergen had, zou ik dat zeker niet hebben gedaan bij mij thuis, 27 jaar na de feiten. Het is zielig', wordt hij in de krant geciteerd.

Mysterie
De huiszoeking vonden plaats op last van onderzoeksrechter Martine Michel. Tussen 1982 en 1985 vermoordde de Bende van Nijvel 28 mensen. Zeker twintig mensen raakten gewond. Geen van de bendeleden is ooit ontmaskerd.

Het is het grootste criminele mysterie uit de Belgische geschiedenis. De WNP wekte in de jaren tachtig al de interesse van de speurders, vooral na de kennelijk geënsceneerde zelfmoord van WNP-leider Paul Latinus.

Meer over