'Bemoeienis Nederland met Curaçao leidt tot ruzie'

De aanwijzing die Nederland heeft gegeven aan Curaçao om de begroting voor 2012 sluitend te krijgen, is onaanvaardbaar en zal onherroepelijk tot een confrontatie tussen beide landen leiden. Dat zei Helmin Wiels, leider van de Curaçaose coalitiepartij Pueblo Soberano, vrijdag tegen dagblad Amigoe.

Premier Mark Rutte in Nieuwspoort tijdens de persconferentie na de laatste ministerraad voor de zomervakantie. Beeld anp
Premier Mark Rutte in Nieuwspoort tijdens de persconferentie na de laatste ministerraad voor de zomervakantie.Beeld anp

De confrontatie kan het begin zijn van vele andere confrontaties en volgens Wiels uiteindelijk de onafhankelijkheid van Curaçao tot gevolg hebben. Hij reageert daarmee op de 'aanwijzing' die de Rijksministerraad onder leiding van premier Mark Rutte vrijdag heeft gegeven aan Curaçao om voor 1 september extra dekking te geven voor een bedrag van omgerekend 70 miljoen euro.

Volgens Wiels moet de Curaçaose minister-president Gerrit Schotte zo snel mogelijk naar het parlement komen om steun te krijgen voor het verdere proces. Wiels is van mening dat de beslissing van Nederland 'politiek gemotiveerd' is. 'Omdat in Nederland Tweede Kamerverkiezingen in aantocht zijn, willen Nederlandse politici aantonen dat zij stoer kunnen zijn. En dat doen zij met Curaçao. Dit is niks nieuws', aldus Wiels tegenover de Amigoe.

Meer over