Bemiddeling bij ruzie over UvA-campus

Roeterseiland met op de achtergrond 1 van de gebouwen van de UvA. © Jean-Pierre Jans Beeld
Roeterseiland met op de achtergrond 1 van de gebouwen van de UvA. © Jean-Pierre Jans

Stadsdeel Centrum, de Universiteit van Amsterdam (UvA), aannemers en omwonenden van het omstreden bouwproject Roeterseiland van de UvA hebben gisteren op aanraden van de rechtbank ingestemd met bemiddeling.

Sinds het sloopwerk op UvA-campus Roeterseiland in april vorig jaar begon, klagen de 36 bewoners van het naastgelegen 'Sarphatiblok' steen en been over overlast. Daarbij gaat het om het lawaai van pneumatische sloophamers en het naar beneden gooien van sloopafval, waarbij enorme stofwolken ontstaan.

Dwangsommen
Eind vorig jaar dreigde stadsdeel Centrum alle partijen, de UvA, hoofdaannemer BAM Utiliteitsbouw, Royal Haskoning en Beelen Sloopwerken, met dwangsommen. Op acht punten, waaronder geluidsoverlast en werktijden, moest men zich voortaan aan de afspraken houden, op straffe van een boete van tienduizend euro per geval.

Volgens de bewoners kwam dat dreigement een jaar te laat en zijn de boetes ook veel te laag, als je bedenkt dat de gehele verbouwing bij de UvA voor ten minste 54 miljoen euro op de begroting staat.

Hoofdaannemer BAM, sloper Beelen en de UvA dachten daar geheel anders over. Zij daagden stadsdeel Centrum voor de rechter, omdat het in hun ogen ten onrechte met het opleggen van dwangsommen had gedreigd. 'Wij kunnen moeilijk verantwoordelijk worden gehouden voor wat uitvoerders doen', meende de UvA. BAM en Beelen betoogden op hun beurt dat van overtredingen geen sprake was.

Tussentijdse zitting
Omdat de aannemers het risico lopen een boete te krijgen vóórdat deze zaak over enkele maanden echt zal worden behandeld, was er gistermiddag een tussentijdse zitting. Over twee weken zal de rechtbank laten weten of het stadsdeel tot die tijd boetes mag opleggen als het heeft geconstateerd dat iemand zich niet aan de afspraken heeft gehouden.

De rechtbank drong gisteren aan op professionele bemiddeling, omdat partijen nu lijnrecht tegenover elkaar staan, terwijl zij de komende paar jaar nog niet van elkaar af zijn, omdat de verbouwing tot 2017 zal duren. Na kort overleg stemden alle partijen in met bemiddeling op korte termijn.

Inmiddels zijn bewoners en de UvA ook in gesprek over een schadevergoeding. Ondanks gezondheidsklachten van bewoners wilde de universiteit de laatste maanden niet over compensatie praten. (Merel Straathof)

Foto Jean-Pierre Jans
Jeanpierrejans.nl

Meer over