Belgische kerncentrale stilgelegd na brand

De kerncentrale in het Belgische Tihange is vrijdagavond automatisch tot stilstand gekomen nadat zich een brand had voorgedaan in het niet-nucleaire deel van de centrale. Dat heeft eigenaar Electrabel meegedeeld.

redactie
De Belgische kerncentrale Tihange Beeld anp
De Belgische kerncentrale TihangeBeeld anp

Volgens Electrabel ging het om een beginnende brand aan de stroomtoevoer, die zich in het niet-nucleaire deel van de centrale Tihange 1 bevindt. De brandweer had het vuur rond 23 uur onder controle. 'Deze onregelmatigheid heeft geen gevolgen voor de werknemers, voor de bevolking of het milieu', zo benadrukt de onderneming in een persbericht.

De automatisch stillegging is de normale procedure wanneer zich een technisch incident voordoet in het nucleaire of het niet-nucleaire deel van de installatie. Electrabel zegt dat het nu de oorzaak van de brand onderzoekt. De energieleverancier wil de centrale zo snel mogelijk weer op een veilige manier opstarten. Tihange 1 was op 18 september al eens stilgelegd door een technisch defect aan een watervoedingspomp. Tien dagen later kon de reactor weer worden opgestart.

Nederlandse inspecties
In België staan zeven centrales: vier in Doel ten noorden van Antwerpen tegen de grens met Nederland en drie in Tihange zuidwestelijk van Maastricht. Een aantal reactoren wordt regelmatig uitgeschakeld, waardoor er twijfels zijn gerezen over de veiligheid, zo zei Tweede Kamerlid Jan Vos (PvdA) een dag voor de brand. Vooral inwoners van Zeeland, West-Brabant en Zuid-Limburg maken zich zorgen.

Donderdag werd bekend dat Nederland Belgische kerncentrales gaat inspecteren en Belgische deskundigen Nederlandse centrales. Dat gebeurt op aandringen van de Tweede Kamer. Minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) en haar Belgische collega Jan Jambon maakten onlangs al afspraken over gezamenlijke inspecties. Het is de bedoeling dat de Nederlandse toezichthouder ANVS en de Belgische FANC dat vanaf 1 januari gaan doen.

Meer over