Belgisch Fortis in Frans bezit

Hoofdkantoor van BNP Paribas in Parijs. Foto EPA/Horacio Villalobos Beeld
Hoofdkantoor van BNP Paribas in Parijs. Foto EPA/Horacio Villalobos

DEN HAAG - De kredietcrisis houdt Europa nog fors in zijn greep. Regeringen van grote Europese landen hebben dit weekeinde topberaad gehouden in een poging diverse banken van de ondergang te redden. Maar één doortastende Europese aanpak ontbreekt, en dat brak vanmorgen de beurzen weer op.

De redding van Fortis Bank België en Fortis Bank Luxemburg kwam zondagavond laat rond. Fortis Bank België - dat overbleef na de verkoop van de Nederlandse delen aan de Nederlandse staat - wordt voor 75 procent overgenomen door BNP Paribas. De Belgische regering krijgt een vetostem bij strategische beslissingen.

Crisisberaad in Duitsland heeft zondagavond laat tot een oplossing geleid voor de bank Hypo Real Estate (HRE), maakte de Duitse beurswaakhond BaFin bekend. Het ministerie van Financiën zei dat de Duitse overheid, de centrale bank en branchegenoten samen vijftig miljard dollar in een reddingsplan steken om de noodlijdende bank uit de problemen te halen. Bovenop de al eerder gezamenlijk vrijgemaakte 35 miljard euro legt alleen de financiële sector nog eens vijftien miljard euro bij.

De Duitse regering en vertegenwoordigers van het bankconsortium voerden het hele weekeinde koortsachtig overleg. Om paniek op de beurzen te voorkomen wilde de Duitse overheid voor maandagochtend een oplossing op tafel hebben.

De nationalisatie van de Nederlandse activiteiten van Fortis heeft voorlopig groen licht gekregen van de Europese Commissie. Dat heeft EU-commissaris Neelie Kroes (Concurrentie) laten weten. ''Het groene licht is voor dit moment aan de orde, maar we praten wel door om te kijken hoe het verder gaat,'', aldus Kroes in het tv-programma Buitenhof. Volgens Kroes zou de overheid onder meer een onafhankelijk bestuur aan het hoofd moeten zetten van het genationaliseerde bedrijf. Het ministerie van Financiën heeft laten weten dat het binnenkort met het management en de raad van bestuur om de tafel gaat zitten om over de te volgen strategie te spreken.

Afgelopen weekeinde was er topoverleg tussen de vier economische grootmachten Frankrijk, Groot-Brittannië, Duitsland en Italië. Zij kwamen in Parijs overeen dat ze samen financiële instellingen gaan helpen de kredietcrisis te bestrijden. Ze willen bovendien sancties tegen topmannen van banken die door de overheid gered moeten worden.

In het akkoord tussen de Belgische regering en BNP Paribas is bepaald dat de Franse bank 75 procent verwerft van Fortis Bank België. De staat houdt 25 procent. Door de operatie wordt de Belgische staat met ruim elf procent de grootste aandeelhouder van de Franse bank. (HET PAROOL)

undefined

Meer over