België wil eenheid met Nederlands leger

België sluit een overdracht van soevereiniteit van zijn leger in de toekomst niet uit nu de Belgische en Nederlandse strijdkrachten nog nauwer gaan samenwerken. Uiteindelijk moet er een Belgisch-Nederlands eskadron of eenheid komen die onder één gemeenschappelijk commando staat.

ANP
Minister van Defensie Hans Hillen. Beeld ANP
Minister van Defensie Hans Hillen.Beeld ANP

Dat stelde de Belgische minister van Defensie Pieter De Crem woensdag op de Vlaamse televisie op de dag van zijn bezoek aan de marinebasis in Den Helder. Hij pleitte voor verdere integratie om kosten te besparen en de efficiency te vergroten.

De Belgische en Nederlandse marine bijvoorbeeld werken al jaren samen bij de opleiding van personeel of het onderhoud van de vloot. Ook schaffen beide legers steeds vaker samen materieel aan.

De Crem en zijn collega Hans Hillen hebben besloten ook te kijken of een Nederlandse en een Belgische F-16 samen een 'Quick Reaction Force' kunnen vormen voor de bewaking van beide luchtruimen. De bewindslieden spraken verder over het samen optrekken bij de vervanging van de verouderde F-16 en een uitbreiding van de samenwerking van de Belgische paracommando's en Nederlandse eenheden als commando's en mariniers, aldus Defensie. Hillen pleit al tijden voor meer internationale samenwerking.

Meer over