Update

Beleggers hopen op akkoord extra noodsteun

De Amsterdamse beurs is vanochtend hoger geopend. Ook de Europese beurzen begonnen met winsten nadat China afgelopen weekeinde extra stimuleringsmaatregelen aankondigde. Ook hopen beleggers dat er vandaag een akkoord wordt bereikt over extra noodsteun aan Griekenland.

ANP/Redactie
null Beeld ANP
Beeld ANP

De AEX-index in Amsterdam noteerde in het eerste handelsuur 1,2 procent hoger op 331,74 punten, dankzij forse koerssprongen van TNT Express en PostNL. De MidKap-index steeg 0,9 procent tot 534,26 punten. De beurzen in Parijs, Londen en Frankfurt klommen 0,6 procent.

Versoepeling kapitaaleisen
De Chinese centrale bank kondigde zaterdag aan de kapitaaleisen voor banken opnieuw te versoepelen om de afkoelende Chinese economie te stimuleren. De kapitaalreserveratio voor Chinese banken wordt met een half procentpunt verlaagd tot 20,5 procent. De maatregel moet de kredietverstrekking in China stimuleren en de economie aanjagen.

De ministers van Financiën van de eurolanden zullen later op de dag vergaderen over het nieuwe Griekse steunpakket. Het Griekse kabinet stemde dit weekeinde in met de laatste bezuinigingen die nodig zijn om het pakket te kunnen ontvangen. Ook is er een tijdschema opgesteld voor de obligatieruil voor de afschrijving op Griekse schulden door private schuldeisers.

TNT
TNT Express was de absolute hoogvlieger in de AEX met een winst van 54 procent, tot 9,76 euro. De pakketbezorger liet weten een bod van het Amerikaanse UPS van 9 euro per aandeel te hebben verworpen. Dat bod waardeerde TNT Express op 4,9 miljard euro. De onderhandelingen tussen de bedrijven gaan nog door en analisten sluiten niet uit dat er een tegenbod komt van FedEx.

Postbedrijf PostNL, dat 29,9 procent van de aandelen TNT Express bezit, profiteerde ook van het overnamebericht en klom 45 procent. Ander overnamenieuws kwam van Heineken. Volgens De Financiële Telegraaf heeft de bierbrouwer een overnamebod gedaan op de Braziliaanse branchegenoot Grupo Petrópolis. Het aandeel steeg 1,2 procent.

Grontmij
Grontmij zakte bijna 3 procent. Het advies- en ingenieursbureau verwacht in 2011 een nettoverlies te hebben geleden van 54 tot 56 miljoen euro. Een jaar eerder werd nog een winst geboekt van 17 miljoen euro.

In Kopenhagen verloor Carlsberg 2,5 procent na publicatie van de resultaten. De Deense brouwer heeft afgelopen kwartaal meer bier verkocht en meer winst gemaakt dan een jaar eerder. Het bedrijf verwacht dat de winst dit jaar op hetzelfde peil zal blijven als in 2011.

Euro
De euro zette de klim voort en was 1,3190 dollar waard, tegen 1,3150 dollar aan het eind van de Europese beurshandel vrijdag. De olieprijs liep ook verder op door de spanningen rondom Iran. De prijs van Amerikaanse olie steeg 1,4 procent tot 104,70 dollar per vat en Brentolie klom 0,8 procent tot 120,60 dollar per vat.

Meer over