Column

Belangrijk?

THEODOR HOLMAN

De laatste tijd zie ik op de televisie een Bekende Nederlander verschijnen die vertelt dat de Publieke Omroep erg 'belangrijk' is.

Terwijl die BN'er dat heel serieus staat te beweren, lopen de overheidsuitgaven gierend uit de hand, weigert Verhagen mee te doen aan de formatie, weet burgemeester Aleid Wolfsen (winnaar van de Zwakste Burgemeesters in Nederland-award) niet wat hij in Utrecht met weggepeste homo's aan moet en is er geen Buitenhof, geen Knevel en Van den Brink, geen Pauw & Witteman en geen DWDD. Want die hebben plaats moeten maken voor het voetbal - bij uitstek iets dat de commerciëlen kunnen uitzenden.

Net nu de politiek roodgloeiend van opwinding is, slagerij Van Kampen in z'n eentje naar Bin Laden aan het speuren is en per ongeluk stuit op weer een lijk van Joran van der Sloot, zijn de Bekende Nederlanders van de Publieke Omroep met vakantie en de deuren van de politieke programma's gesloten.

De Publieke Omroep heeft echt z'n langste tijd gehad. Maak twee netten die alleen maar voorlichting, nieuws, politiek en cultuur geven, en klaar is Kees. De rest bekijken we wel op internet. Kost je de helft van wat je nu kwijt bent. En je maakt iedereen gelukkig.

Het publiek maak je gelukkig: dat kan het echt niet schelen of het door de Vara of de NCRV wordt gebeten.

De adverteerders maak je gelukkig: die kunnen zich dan helemaal richten op de commerciëlen.

De commerciëlen maak je gelukkig: want die kunnen programma's maken die scoren, zoals Boer zoekt vrouw, en daar dan aan verdienen.

De kranten maak je gelukkig: want allerlei onderzoeken wijzen uit dat als de publieke omroep geen reclame meer uitzendt, de kranten hiervan profiteren omdat ze meer advertenties kunnen afdrukken.

Deze omslag was vroeger niet mogelijk. Want het CDA wilde natuurlijk dat de christelijke omroepen zouden blijven bestaan en de PvdA wilde dat de Vara bleef bestaan en de VVD meende baat te hebben bij de Avro.

Maar de zuilen zijn omgevallen en daarmee ook het publieke bestel.

De verkiezingsuitslag schreeuwt, bij wijze van spreken, om een ander omroepbestel.

Meer over