Overzicht

Bekende Nederlanders die ons zijn ontvallen in 2013

Het afgelopen jaar zijn veel bekende Nederlanders ons ontvallen. Het Parool maakte een niet compleet overzicht van de mensen die een link hadden met Amsterdam.

null Beeld anp
Beeld anp

Wim Schoevaart (94)
Wim Schoevaart overleed op 1 januari 2013. Hij was erelid van Ajax en bekleedde tal van andere functies binnen de club. Hij zat onder meer in de elftalcommissie, toernooicommissies en was bovendien lid van de ledenraad. Ook werkte hij mee aan het clubblad.

Fabiola (66)
Beroepsactivist Peter Alexander van der Linden werd bekend met zijn pseudoniem Fabiola. Deze naam dankte hij aan zijn koninklijke voorkomen. Hij was een levend kunstwerk en een paradijsvogel die Amsterdam 66 jaar kleur gaf. Hij overleed op 27 januari.

Tineke Ribbelink-Van Norden (92)
'Een moeder van velen' stierf op 10 februari. Mevrouw Ribbelink-Van Norden was maatschappelijkwerker voor de Stichting Het Parool, het centrale punt voor medewerkers van het illegale Het Parool en nabestaanden van gefusilleerde of anders omgekomen medewerkers van de krant.

Herman Emmink (86)
Presenteerde voor de Avro het spelprogramma Wie van de drie? en het radioprogramma Muzikaal onthaal. Daarnaast genoot Herman Emmink veel bekendheid door Tulpen uit Amsterdam. Emmink overleed op 25 maart van dit jaar.

Flora Schrijvers-Jacob (89)
Flora Schrijvers-Jacob overleefde de oorlog dankzij haar grote muzikale talent. Zij werd in Auschwitz geselecteerd voor het kamporkest en gaf na de oorlog lezingen over de Holocaust. Schrijvers-Jacob overleed op 22 april.

Gisèle D'Ailly-Van Waterschoot van der Gracht (100)
Een veelzijdig en bescheiden beeldend kunstenares die op 27 mei kwam te overlijden. Gisèle woonde 73 jaar op de Herengracht en verborg Joodse jongeren in de Tweede Wereldoorlog. Voor de Begijnhofkerk maakte ze glas-in-loodramen en liet zich vooral inspireren door de natuur.

Marc van Uchelen (42)
Regisseur, acteur, producent werd al jong bekend door zijn rol als de jonge Anton Steenwijk in De Aanslag. Regisseren was zijn passie, maar spelen deed hij ook graag. Van Uchelen overleed op 1 juni 2013.

Maarten van Roozendaal (51)
Slechts weinigen konden zo liefdevol over treurnis spreken als Maarten van Roozendaal. De zanger, liedjesschrijver en theatermaker kreeg voor zijn oeuvre de Dirk Witte Prijs. Hij overleed op 1 juli 2013.

Jan Pieter Glerum (70)
Jan Pieter Glerum werd in 1974 directeur van Sotheby's in Amsterdam. In 1989 begon hij zijn eigen veilinghuis in Den Haag. Later keerde hij terug naar Amsterdam met het bedrijf dat nu Amsterdam Auctioneers Glerum heet. Op 16 augustus kwam hij te overlijden.

Johannes van Dam (66)
Onvermoeibare culinair recensent van Het Parool. De recensies die hij gedurende 25 jaar schreef hadden een enorme impact. Schreef daarnaast voor Elsevier en de Belgische krant De Morgen. Hij overleed op 18 september 2013.

Gerrie Mühren (67)
Een zeer begaafde middenvelder van het Ajax in de jaren zeventig. Hij was technisch ongeëvenaard. Werd in 1968 vanuit Volendam naar Ajax gehaald en was er bij tijdens de grote successen in Europa. Hij speelde 220 wedstrijden voor de Amsterdamse club. Mühren overleed op 19 september.

Dara Faizi (25)
Dara Faizi was een cabaretier en stand-upcomedian van Afghaanse komaf. Hij won onder andere het Groninger Studenten Cabaret Festival en was bezig aan een tweede reprise van zijn eerste cabaretvoorstelling. De show ging in Amsterdam in première. Faizi overleed op 30 september.

Ada van Randwijk (101)
Ada van Randwijk overleed op 15 november van dit jaar. Ze was een verzetsvrouw in de Tweede Wereldoorlog die betrokken was bij het illegale Vrij Nederland. Haar man, Henk van Ranwijk, was tot 1948 hoofdredacteur van het tijdschrift.

Cor Jaring (76)
Fotograaf van de provobeweging. Zijn bekendste foto's zijn die van het rookbommenprotest tegen het huwelijk van Claus en Beatrix en de foto van John Lennon en Yoko op een bed in het Hiltonhotel. Op 17 november overleed Jaring.

Ben Meier (83)
Icoon uit de diamantwereld overhandigt op de foto een gouden elfstedenkruisje aan Evert van Benthem in 1985. Meier was eigenaar van het Diamantmuseum in Oud-Zuid. In zijn winkel kwamen vele duizenden toeristen. Meier overleed op 5 december 2013.

Kornelis Dijkman (46)
Begon in 2008 als directeur van Topsport Amsterdam. Door zijn strategisch inzicht wist hij vele sponsoren te werven voor grote sportevenementen. Hij overleed op 24 december.

Wim Schoevaart Beeld pro shots
Wim SchoevaartBeeld pro shots
Fabiola Beeld anp
FabiolaBeeld anp
Tineke Ribbelink-Van Norden Beeld Het Parool
Tineke Ribbelink-Van NordenBeeld Het Parool
Herman Emmink Beeld anp
Herman EmminkBeeld anp
Marc van Uchelen Beeld anp
Marc van UchelenBeeld anp
Maarten van Roozendaal Beeld anp
Maarten van RoozendaalBeeld anp
Jan Pieter Glerum Beeld anp
Jan Pieter GlerumBeeld anp
Dara Faizi Beeld anp
Dara FaiziBeeld anp
Ada van Randwijk Beeld Het Parool
Ada van RandwijkBeeld Het Parool
Cor Jaring Beeld anp
Cor JaringBeeld anp
Ben Meier (rechts) Beeld anp
Ben Meier (rechts)Beeld anp
Kornelis Dijkman Beeld anp
Kornelis DijkmanBeeld anp
Meer over