Beijing beperkt toegang internet voor journalisten

BEIJING - Het Olympisch Comité van Beijing (Bocog) is teruggekomen van toezeggingen dat journalisten die in de Chinese hoofdstad van de Olympische Spelen verslag doen onbeperkte toegang tot internet krijgen.
Journalisten en het Internationaal Olympisch Comité (IOC) hebben dit bevestigd.

In het olympische perscentrum bleek het dinsdag onmogelijk de sites van Amnesty International of sites met het trefwoord Tibet te bezoeken, die kennelijk waren geblokkeerd. In het centrum worden bij de opening van de Spelen op 8 augustus zo'n vijfduizend journalisten verwacht.

Journalisten protesteerden onmiddellijk. Mihai Mironica van het Roemeense ProTV zei dat vier jaar geleden in Athene 'dit soort censuur ondenkbaar' zou zijn geweest. Mironica concludeerde dat het blokkeren van de toegang tot internet voor journalisten 'beslist een probleem' zal worden. Amnesty publiceerde dinsdag in Hongkong een uiterst kritisch rapport over de mensenrechtensituatie in China, wat voor veel journalisten in Beijing ongetwijfeld een aanleiding was de Amnesty-site te bezoeken.

De censuur is de jongste gebroken belofte op het punt van vrije verslaggeving. De Chinese organisatoren beloofden zeven jaar geleden, toen zij de Spelen wilden binnenhalen, 'complete vrijheid van verslaggeving'. In april dit jaar zeiden de twee toezichthouders van de het IOC, Hein Verbruggen en Kevan Gosper, dat zij van Chinese functionarissen opnieuw de belofte hadden gekregen dat de Spelen voor journalisten vrij zouden zijn van internetcensuur.

Gosper kwam dinsdag plotseling met een opvallende verklaring. «De beleidsveranderingen waarover wij met Bocog onderhandelden en waarvoor wijzigingen in de Chinese wetgeving nodig waren, hadden betrekking op de verslaggeving van de Spelen», aldus Gosper. Dit gold niet noodzakelijk voor vrije toegang en verslaggeving van alles met betrekking tot China.
Enkele journalisten klaagden dinsdag over de traagheid van computers en veronderstelden dat sprake was van opzet, om het bezoek aan internationale sites te ontmoedigen. Het IOC zei eerder dat internet royaal beschikbaar zou worden in de aanloop naar de Spelen, een periode die formeel zondag begon toen het olympisch dorp in gebruik werd genomen.

China reageerde dinsdag scherp op het Amnesty-rapport, waarin wordt gesteld dat China zijn beloften om het beleid ten aanzien van de mensenrechten in de aanloop naar de Spelen te verbeteren niet is nagekomen. Beijing zou in de afgelopen jaren juist harder zijn opgetreden tegen activisten. Alleen al in het afgelopen jaar werden duizenden ondertekenaars van verzoekschriften, hervormingsgezinden en anderen opgepakt. Veel arrestanten zouden zonder proces tot werkkampen zijn veroordeeld. (AP)

Journalisten die in de Chinese hoofdstad van de Olympische Spelen verslag doen krijgen beperkte toegang tot internet. Foto ANP/Lex van Lieshout Beeld
Journalisten die in de Chinese hoofdstad van de Olympische Spelen verslag doen krijgen beperkte toegang tot internet. Foto ANP/Lex van Lieshout
Meer over