Update

Behandeling Friso in Nederland niet waarschijnlijk

De koninklijke familie is op zoek naar een geschikte revalidatiekliniek voor prins Friso nu is gebleken dat zijn comateuze toestand voor nog onbepaalde tijd aanhoudt. Een verblijf in Nederland ligt voor de hand, maar is niet geheel waarschijnlijk.

Redactie
Prins Friso in 2003. © ANP Beeld
Prins Friso in 2003. © ANP

'Volwassen comapatiënten', zoals prins Friso, kunnen moeilijk terecht in ons land omdat er weinig gespecialiseerde revalidatieklinieken zijn. Het Leijpark in Tilburg zorgt voor een afgestemde behandeling en professionele begeleiding van bewusteloze patiënten, maar de maximale leeftijd van de patiënten is 25 jaar.

De Libra Zorggroep, waar de Tilburgse instelling onder valt, zou wel willen experimenteren met patiënten van 25 jaar en ouder. 'We zijn op zoek naar mogelijkheden om dat gefinancierd te krijgen. We hebben het ook over een heel kleine groep patiënten, het is heel lastig om daar grote programmaontwikkelingen op te hebben', aldus bestuursvoorzitter Vincent Buitendijk.

Londen of Luik
Neuropsycholoog Henk Eilander vertelde vandaag aan RTL Nieuws: 'Boven de 25 jaar is er door het ministerie nooit toestemming gegeven om patiënten gericht te behandelen, omdat er geen bewijs is dat een dergelijk intensief behandelprogramma ook effect heeft.' Volgens Eilander zou prins Friso wel terecht kunnen in het buitenland, bijvoorbeeld in Engeland waar het gezin woont. Hier zou het gaan om het Royal Hospital for Neuro-Disability in Londen. Daarnaast bevindt zich in het Belgische Luik ook een revalidatiecentrum.

Voordat Friso naar het revalidatiecentrum wordt overgebracht, zal hij eerst 'medisch stabiel' moeten worden verklaard door het artsenteam van het Landeskrankenhuis in Innsbruck.

Meer over