Review

Beginners ****

null Beeld

Regie: Mike Mills
Met: Ewan McGregor, Mélanie Laurent, Christopher Plummer

De Amerikaanse tekenaar, ontwerper en filmmaker Mike Mills had een vader, die na de dood van zijn moeder uit de kast kwam als homoseksueel. Deze persoonlijke geschiedenis is het uitgangspunt voor een grillige tragikomedie, die met komische terzijdes en in stripstijl getekende commentaren en een in ondertitels sprekende jack russell-hond voldoende afstand creëert om niet klef of klagerig te worden.

Ewan McGregor speelt Mills' alter ego Oliver, een veertiger die probeert te begrijpen waarom zijn pa zijn geaardheid al die jaren verborg en waarom zijn moeder dat pikte. Op speelse wijze vermengt Mills drie verhaaltijden: Olivers jeugd, de homoseksuele uitspattingen van vader en de tijd na diens overlijden.

Het is al snel duidelijk dat de tobbende Oliver er in zijn eentje niet uit zal komen. Zelfs niet met de hulp van zijn hondje, waarmee hij hele dialogen voert. De verstikkende grauwdeken wordt weggetrokken door Française Mélanie Laurent, die charmeert als een van hotelkamer naar hotelkamer trekkende filmactrice met bindingsangst.

Laurent, die internationaal doorbrak met haar rol in Quentin Tarantino's Inglourious basterds, mag al haar mimische gaven in de strijd gooien tijdens de ontmoeting met Oliver op een kostuumfeestje: haar als Charlie Chaplin verklede personage mag namelijk niet praten wegens keelpijn.

Na deze droogkomische ontmoeting ontstaat een geïdealiseerde romance, die de twee dolende zielen weer op het juiste spoor zet. In de flashbacks wordt de show gestolen door veteraan Christopher Plummer, die zeer vitaal uit de hoek komt als een bevrijde homo, die met volle teugen geniet van zijn gay lifestyle - zelfs als hij getroffen wordt door een terminale ziekte. (Fritz de Jong)

null Beeld
Meer over