Beeldend kunstenaar op ramkoers met gemeente

Beeldend kunstenaar Frans Malschaert (68) bouwt al 25 jaar aan zijn levenswerk, een immense constructie van 15 kubussen. Maar hij moet zijn atelier in Buiksloterham uit, waardoor zijn kunstwerk verloren dreigt te gaan.

Jorien van der Keijl
Frans Malschaert bij de loods die gesloopt wordt Beeld Rink Hof
Frans Malschaert bij de loods die gesloopt wordtBeeld Rink Hof

In het atelier van Frans Malschaert aan de Papaverweg staan enkele maquettes van zijn kunstwerk Het Blok, dat uiteindelijk achttien bij achttien bij achttien meter moet worden. Tegenover zijn werkplaats is een deel op ware grootte te zien: een houten kubus is met ijzeren hoeken op de onderkant van een schip gemonteerd.

Het Blok is nog niet af. Maar Malschaerts tijdelijke huurcontract aan de Papaverweg is afgelopen en de gemeente sommeerde hem het terrein, waar hij vijf jaar zit, uiterlijk woensdag te ontruimen. De kunstenaar is echter niet van plan te vertrekken.

Ontruiming
"Er is geen sprake van weggaan," zegt Malschaert, die zijn levenswerk vijf jaar geleden via het water van Maastricht naar Amsterdam bracht. "De gemeente start maar een juridische procedure. Mijn belang weegt zwaarder, want de gemeente gaat toch niet meteen iets doen met het terrein."

Malschaerts zegt dat hij uit liefde voor Het Blok al miljoenen in de bouw heeft gestopt, die hij heeft verdiend in vastgoed. Bovendien meent hij dat het onmogelijk is het werk in deze staat te verplaatsen en hij dus geen kant op kan.

De gemeente wil het gebied herinrichten voor woningbouw. De grond, waar het atelier en kunstwerk van Malschaert op staan, moet worden gesaneerd. "Meneer mag bezwaar indienen, dan volgen we dat traject, maar anders starten we een ontruimingsprocedure," zegt ­Judith Wildbret van de gemeente. Het contract van Malschaert liep vorig jaar oktober al af.

Weinig vertrouwen
Deze week kwam de gemeente kijken bij de loods naast het atelier van Malschaert, die Waternet als opslag heeft gebruikt. De loods wordt binnenkort gesloopt. Maar de kunstenaar wil deze ruimte graag gaan huren. Wildbret zegt dat daar geen sprake van kan zijn. "Het terrein hebben we nodig, zowel meneer als loods gaat weg."

Tijdens de inspectie deze week wijzen ambtenaren naar een stapel hout van Malschaert, die tegen de loods ligt. "Als u het niet weghaalt, doen wij het." De kunstenaar reageert woedend. "Dat gaat nooit gebeuren."

Frans Malschaert: 'Mijn belang weegt zwaarder, want de gemeente gaat toch niet meteen iets doen met het terrein' Beeld Rink Hof
Frans Malschaert: 'Mijn belang weegt zwaarder, want de gemeente gaat toch niet meteen iets doen met het terrein'Beeld Rink Hof

Hij heeft er weinig vertrouwen in dat de gemeente het terrein snel gaat gebruiken. Drie jaar geleden moest hij de parkeerplaats op het terrein al ontruimen.

Levensgrote ijzeren paarden
"Een deel van mijn kubussen moest ik demonteren, maar vervolgens is er niets met die grond gedaan."

Malschaert zegt nog een aantal jaar voor Het Blok nodig te hebben. Uiteindelijk moeten vijftien blokken samen een grote kubus vormen, waar bezoekers via trappen omhoog kunnen. Bovenop de kubus moeten twee levensgrote ijzeren paarden via mechanische aandrijving rond galopperen.

Hij maakte in 1987 al een kunstwerk met ­kubussen, dat op het Museumplein was te aanschouwen. Malschaert zal alles op alles zetten om te zorgen dat ook Het Blok, als het af is, in Amsterdam voor publiek een geschikte plek krijgt.

Meer over