Update

Beelden liquidatie Stanley Hillis uitgezonden

In het tv-programma Opsporing Verzocht zijn dinsdagavond beelden uitgezonden van de liquidatie van topcrimineel Stanley Hillis op 21 februari 2011 in Amsterdam-Oost. Op relatief vage beelden was te zien hoe de schutter vanuit een Volkswagen Transporter naar de auto van Hillis loopt en het vuur opent.

Forensisch onderzoek op de plek waar topcrimineel Stanley Hillis is neergeschoten. Foto uit 2011. Beeld ANP
Forensisch onderzoek op de plek waar topcrimineel Stanley Hillis is neergeschoten. Foto uit 2011.Beeld ANP

Na het schieten keert de man terug naar het Volkswagenbusje, om korte tijd laten opnieuw naar de auto van Hillis te lopen. Onduidelijk bleef of hij ook die tweede keer heeft geschoten. De politie vroeg de kijkers te letten op het 'loopje' van de schutter, aan de hand waarvan hij mogelijk herkend kan worden.

Kort voor de liquidatie was Hillis gearriveerd op de parkeerplaats aan de Fizeaustraat, waar hij een afspraak had. Het busje stond daar toen al. Het voertuig was een paar maanden daarvoor elders in Amsterdam door camera's geregistreerd. Opsporing Verzocht toonde ook die beelden, waarop ook een manspersoon is te zien. De vraag van de politie is of dit dezelfde man is als de schutter, dan wel of hij te combineren is met de man op de beelden van de moordaanslag.

Daarnaast onderzoekt de politie de vraag of twee andere auto's bij de voorbereiding van de moordaanslag zijn gebruikt. Het gaat daarbij onder meer om een Renault Traffic in Diemen, waarin een paar dagen voor de moord een scooter werd geladen. De mannen die dit deden, schrokken van een voorbijganger en lieten de auto achter. Later trof de politie er onder meer twee maskers en een vuurwapen in aan.

Hillis (64) was al jaren actief in de onderwereld, kende tal van criminele sleutelfiguren en stond bekend als 'de Ouwe'. Op de dag van de moord had hij een afspraak met Donald G., die een paar maanden later werd opgepakt op verdenking van afpersing.

De liquidatie vond plaats onder de ogen van politiemensen, die de ontmoeting tussen Hillis en G. wilden afluisteren en observeren. De moordenaar van Hillis wist desondanks te ontkomen. Een politiehelikopter verloor de VW-bus uit het oog. De auto is tot op heden onvindbaar gebleven.

Meer over