Beeld voor Wim Sonneveld

UPDATE: AMSTERDAM - Een groot beeld van Wim Sonneveld als het typetje Nikkelen Nelis, van de hand van Kees Verkade, komt in of bij de nog te openen Nieuwe de la Mar Theaters in Amsterdam te staan.Het standbeeld van Sonneveld bestaat al langer en bevindt zich nu bij Universal, dat het in langdurig bruikleen geeft aan de Nieuwe de la Mar Theaters. Die komen waar Sonneveld zijn eigen Nieuwe de la Mar-theater had.

De nieuwe publieke plek van het beeld werd maandag bekend tijdens de presentatie van de dvd-box Wim Sonneveld in beeld in Amsterdam. ''De box is in de eerste plaats een eerbetoon aan Sonneveld. Hoezeer we in een andere tijd leven, de appreciatie van de mensen is niet veranderd'', aldus Roy Teysse van het medeveranwoordelijke Universal.'' Lang na zijn dood was een video met Sonneveld-hoogtepunten al de beste verkochte band van het jaar, zij het dat deze de eerste plaats moest delen met de video van Rambo I.

Freek de Jonge, Mies Bouwman, Hans van Manen (ook even als medewerker van Sonneveld op een van de dvd's te zien), André van Duin, Hetty Blok (Sonneveld-medewerkster van het eerste uur), Hans Croiset, Berend Boudwijn en Martine Bijl, ze waren er allemaal bij maandag.

Wim Sonneveld was een beetje huiverig voor de opkomst van Neerlands Hoop van Freek de Jonge en Bram Vermeulen, hij dacht dat hijzelf verouderd zou overkomen. Maar hij was de beroerdste niet. De Jonge: ''Als enige van De Grote Drie (Sonneveld, Kan en Hermans) stuurde hij ons een brief dat hij van onze voorstelling had genoten.''

Willem Nijholt greep zijn kans om nog eens zijn woede te uiten over de pers die de laatste film van Sonneveld, Op de Hollandse toer, onevenredig hard afkraakte. ''Ik zag de film met mijn nichtje van acht. Zij schaterde, ik amuseerde me. We kwamen Wim later tegen: hij was twintig jaar ouder en 20 kilo afgevallen'', zei hij met onverholen boosheid in zijn stem. (ANP)

Meer over