Beëdiging kabinet openbaar

De beëdiging van het nieuwe kabinet-Rutte zal openbaar zijn. De ceremonie op maandagmorgen in Paleis Huis ten Bosch zal rechtstreeks te volgen zijn op televisie en internet. Dat deelde formateur Rutte vandaag mee aan de Tweede Kamer.

Redactie
Hier staan maandag de nieuwe ministers naast de koningin Beeld ANP
Hier staan maandag de nieuwe ministers naast de koninginBeeld ANP

Maandag worden de nieuwe ministers om 11.40 uur beëdigd door de koningin. De staatssecretarissen volgen om 13.00 uur. De RVD meldt in een persbericht: 'De beëdiging van het nieuwe kabinet door Hare Majesteit de Koningin wordt door een poolcamera geregistreerd en door de NOS gedistribueerd.'

Voorheen vond de ceremonie plaats in de beslotenheid van Paleis Huis ten Bosch en werd de nieuwe ploeg na afloop pas aan de wereld getoond. Nu vindt de bordesscène na de beëdiging evengoed plaats, maar is de ceremonie zelf dus ook al live te volgen.

Meerderheid
De openbare beëdiging was een wens van een meerderheid van de Kamer. Rutte hield echter tot op het laatste moment in het midden hoe hij met die wens zou omgaan. Na overleg met de koningin is hij tot een balans gekomen tussen de wens van de Kamer en de waardigheid van de ceremonie.

Rutte schrijft in zijn eindverslag van de formatie aan de Kamer: 'Tot slot heb ik, met inachtneming van mijn toezegging aan de Tweede Kamer op 31 oktober jl. overleg gevoerd met H.M. de Koningin over de wijze van beëdiging van de leden van het beoogde kabinet. De beëdiging wordt geregistreerd door een camera waarvan de beeld- en geluidopnamen rechtstreeks aan de media ter beschikking worden gesteld zodat iedereen hiervan op hetzelfde moment kennis zal kunnen nemen.'

undefined

Meer over