Bedrijfsleven wil meebetalen aan consulaten

Een meerderheid in de Tweede Kamer wil het bedrijfsleven de tijd geven om te onderzoeken hoe het kan bijdragen aan het openhouden van vijf te sluiten consulaten-generaal. Voorzitter Bernard Wientjes van werkgeversorganisatie VNO/NCW kwam maandag met het aanbod voor ondersteuning tijdens een hoorzitting over de diplomatie in de Tweede Kamer.

redactie
Exterieur van het consulaat-generaal van het Koninkrijk der Nederlanden in de Zuid-Duitse stad Munchen Beeld ANP
Exterieur van het consulaat-generaal van het Koninkrijk der Nederlanden in de Zuid-Duitse stad MunchenBeeld ANP

De consulaten-generaal in München, Milaan, Antwerpen, Osaka en Chicago hangt sluiting boven het hoofd. Minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken wil ze sluiten in het kader van zijn hervorming van de diplomatieke dienst. Dat is nodig omdat hij in deze kabinetsperiode 100 miljoen euro moet bezuinigen, waarvan 40 miljoen op het postennetwerk.

Wientjes deed een 'dringend beroep' op de politiek om de maatregel terug te draaien. 'Wees verstandig, sluit ze niet.' Het bedrijfsleven is volgens hem bereid mee te betalen aan het openhouden van deze posten. Laten we kijken hoe we er gezamenlijk uit kunnen komen, zei hij.

Hij vroeg 'een paar maanden' tijd om met oplossingen te komen. Een concreet bedrag wilde hij niet noemen. Als bedrijven gaan meebetalen, moet het wel afgelopen zijn met sluitingen van posten, voegde hij eraan toe. 'We willen daar dan volgend jaar niet weer mee geconfronteerd worden.'

Bernard Wientjes, voorman van werkgeversorganisatie VNO-NCW, tijdens de start van het sociaal overleg tussen vakbonden en werkgeversorganisaties Beeld ANP
Bernard Wientjes, voorman van werkgeversorganisatie VNO-NCW, tijdens de start van het sociaal overleg tussen vakbonden en werkgeversorganisatiesBeeld ANP

Verstandige handreiking
Tweede Kamerlid Han ten Broeke (VVD) sprak van een 'handreiking' van de werkgevers die hij 'verstandig' vindt, twitterde hij. Dat Wientjes tijd vraagt is 'ok wat mij betreft'. Michiel Servaes van de PvdA vindt het belangrijk om naar het aanbod te kijken. Hij spreekt van een 'positief signaal' van de VNO/NCW-voorman waar naar zijn inzien de minister wel open voor zal staan.

Er was tijdens de hoorzitting meer kritiek op de sluiting van posten. Volgens oud-minister Ben Bot van Buitenlandse Zaken komt het neer op 'penny-wise and pound-foolish' oftewel kleine bezuinigingen die ons land later veel geld kunnen gaan kosten. De kosten per post van 1,5 miljoen euro moeten elders te besparen zijn, meent Bot.

Hij ziet er niets in om de consulaten te vervangen door NBSO's, economische steunpunten voor bedrijven. Een ambassade of consulaat-generaal blijft wonderen doen, dat kan een NBSO niet, stelde Bot. Hoogleraar Pieter van Bergeijk van de Erasmus Universiteit ziet de 'rationaliteit' van de bezuinigingen niet. Hij ziet 'verkoopkantoren gesloten worden juist als je ze het hardste nodig hebt'.

Meer over