Bedrag aan Joodse slachtoffers kan oplopen tot 10 miljoen

De gemeente gaat zeker 870.000 euro terugbetalen aan Joodse oorlogsslachtoffers en wellicht vele miljoenen.

Amsterdam keert 820.000 euro uit voor ten onrechte geïnde boetes voor de erfpacht en 51.000 euro voor de niet opgevraagde girotegoeden, zegt burgemeester Van der Laan. Beeld ANP
Amsterdam keert 820.000 euro uit voor ten onrechte geïnde boetes voor de erfpacht en 51.000 euro voor de niet opgevraagde girotegoeden, zegt burgemeester Van der Laan.Beeld ANP

Het gaat om mensen die in 1945 bij hun terugkeer boetes kregen vanwege het niet betalen van erfpacht en mensen die hun tegoeden bij de Gemeentegiro niet hadden opgevraagd.

Amsterdam keert 820.000 euro uit voor ten onrechte geïnde boetes voor de erfpacht en 51.000 euro voor de niet opgevraagde girotegoeden, zegt burgemeester Eberhard van der Laan.

Mogelijk wordt ook de canon over de betreffende periode terugbetaald. Dat kan oplopen tot tien miljoen euro. Het ging om erfpacht voor bezit dat Joden in de oorlog was ontnomen. Zij konden er niet over beschikken en waren er vaak zelfs geen juridisch eigenaar meer van.

Geld voor gedupeerden die niet meer leven en geen erfgenamen hebben, gaat naar Joodse maatschappelijke doelen. Aan het restitutiebesluit gingen twee onderzoeken vooraf. Het Niod onderzocht de gang van zaken rond de erfpachtboetes. De Nederlandse Vereniging van Banken verrichtte onderzoek naar girotegoeden.

Aanleiding voor het onderzoek naar de erfpachtboetes was dat Charlotte van den Berg in 2010, toen student, ontdekte dat Amsterdam Joden die vaak net waren teruggekeerd uit de concentratiekampen aansloeg voor de niet betaalde erfpachtcanon. De schuld was vaak ontstaan doordat degene die het bezit in de oorlog in handen had gehad, veelal een Duitser of een NSB'er, had verzuimd de pacht te betalen.

Meer over