Update

Beatrix viert Koninginnedag 2013 in Amstelveen en De Rijp

Koningin Beatrix en andere leden van de koninklijke familie vieren Koninginnedag 2013 in de Noord-Hollandse plaatsen De Rijp en Amstelveen.

Redactie
Koningin Beatrix, prinses Margriet, prinses Maxima en prins Willem-Alexander in Veenendaal. Beeld ANP
Koningin Beatrix, prinses Margriet, prinses Maxima en prins Willem-Alexander in Veenendaal.Beeld ANP

Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) vandaag bekendgemaakt. De keuze van Beatrix volgt op een uitnodiging van de burgemeesters van deze twee gemeenten, verklaart de RVD.

De koninklijke familie vierde Koninginnedag dit jaar in de provincie Utrecht, in Veenendaal en Rhenen.

De Rijp
Het dorp De Rijp, onderdeel van de gemeente Graft-De Rijp, ligt tussen Purmerend en Alkmaar en heeft iets meer dan 4000 inwoners. De Rijp ontstond in het begin van de 15e eeuw en was de 17e, 18e en 19e eeuw zeer welvarend door de walvisvaart en de haringvisserij. Door het inpolderen van omliggende meren verloor het dorp de verbinding met de Zuiderzee. De gemeente Graft-De Rijp zal op 1 januari 2015 fuseren met de gemeenten Schermer en Alkmaar.

Amstelveen
Amstelveen ligt onder de rook van Amsterdam. In de stad (ruim 83.000 inwoners) zal de koninklijke familie het feestje vieren in en rondom het Stadshart. De Noord-Hollandse gemeenten maken later het definitieve programma bekend.

Beatrix heeft de provincie Noord-Holland sinds haar aantreden in 1980 drie keer eerder bezocht op Koninginnedag. In 1985 ging ze op bezoek in Anna Paulowna, Callantsoog en Schagen. In 1988 bracht ze een verrassingsbezoek aan de vrijmarkt in Amsterdam, ter gelegenheid van haar 50e verjaardag. In 1997 deed ze Marken en Velsen aan. De Noord-Hollandse gemeenten maken later het definitieve programma bekend.

Het is in 2013 de 32e keer dat de Oranjes Koninginnedag vieren op een plek in het land. Beatrix heeft de provincie Noord-Holland sinds haar aantreden in 1980 drie keer eerder bezocht op Koninginnedag. In 1985 ging ze op bezoek in Anna Paulowna, Callantsoog en Schagen. In 1988 bracht ze een verrassingsbezoek aan de vrijmarkt in Amsterdam, ter gelegenheid van haar 50e verjaardag. In 1997 deed ze Marken en Velsen aan.

Uitnodiging
De koningin bepaalt elk jaar zelf waar ze heen gaat. Officieel komt ze op uitnodiging van de gemeenten. Die sturen haar een uitnodiging. Beatrix maakt daarna zelf een selectie, waarbij ze er rekening mee houdt dat de verschillende provincies evenredig aan de beurt komen. Natuurlijk wordt tussen provincies en gemeenten onderling ook overlegd.

Meer over