Beatrix en Mabel enkele uren op bezoek

De pijnlijke blikken van koningin Beatrix en prinses Mabel vanmiddag bij aankomst bij het Landeskrankenhaus in Innsbruck spraken boekdelen. De gezichtsuitdrukking van de vorstin herinnerde aan de toespraak die ze in 2009 hield na de dramatische aanslag op de Koninklijke familie in Apeldoorn. Er sprak zorg en bedroefdheid uit voorafgaande aan het twee uur durende bezoek aan de gisteren na een zwaar skiongeval opgenomen prins Friso.

ANP/Redactie
Prinses Mabel heeft haar arm om koningin Beatrix heengeslagen bij aankomst bij het academisch ziekenhuis in Innsbruck, waar prins Johan Friso verblijft na een ski-ongeluk. © ANP Beeld
Prinses Mabel heeft haar arm om koningin Beatrix heengeslagen bij aankomst bij het academisch ziekenhuis in Innsbruck, waar prins Johan Friso verblijft na een ski-ongeluk. © ANP

Zijn situatie is onveranderd, aldus een mededeling van de Rijksvoorlichtingsdienst vandaag.

Het was ook even spitsroeden lopen voor koningin en prinses, die bij het ziekenhuis werden opgewacht door zo'n zestig mediavertegenwoordigers uit Nederland, Oostenrijk en Duitsland. In overleg met het ziekenhuis en de RVD was dit korte persmoment geschapen om de rond het ziekenhuis kamperende media tegemoet te komen. Twee uur later vertrokken Beatrix en Mabel weer, om zich weer bij de rest van de familie te voegen in Lech. De artsen hebben gevraagd het aantal bezoekers beperkt te houden.

Willem-Alexander en Constantijn namen in de wintersportplaats hun kinderen vandaag mee uit skiën. De prins dankte de belangstellenden rond Gasthof Post, sinds jaar en dag de uitvalsbasis van de Oranjes in het luxe ski-oord in Vorarlberg, voor de belangstelling. De media vroeg hij om de familie met rust te laten. Oostenrijkse media publiceerden op internet wel foto's van de vakantieactiviteiten.

In Oostenrijk is veel belangstelling voor het ongeluk en de gezondheidstoestand van prins Friso. De meeste kranten brengen het nieuws op de voorpagina en de televisiestations geven regelmatig rechtstreeks vanuit Innsbruck de laatste stand van zaken door.

Op internet en in de kranten is de meest gestelde vraag waarom de prins ondanks de op een na hoogste waarschuwingsfase voor lawinegevaar, toch buiten de piste ging skiën. De teneur in de reacties is dat Friso daarmee het onheil over zichzelf heeft afgeroepen.

Meer over