Beatles scoren hoog op iTunes

ANP Beeld
ANP

AMSTERDAM - Sinds de albums en de individuele liedjes van The Beatles te downloaden zijn op iTunes, bestormt hun muziek de hitlijsten.

Op de singleslijst van iTunes is het succes nog bescheiden: Let it be is binnengekomen op nummer 14. Maar op de toplijst van albums is het succes overweldigend. Ilse DeLange staat als hoogste andere artiest op 3, maar zij wordt omringd door The Beatles.

Zes Beatles­albums staan in de top tien: op 1 en 2 de verzamelalbums The Beatles 1967-1970 (The blue album) en The Beatles 1962-1966 (The red album). Verder in die top tien The Beatles box set (4), Sgt. Pepper's lonely hearts club band (6), Abbey Road (8) en The white album (10). Men bedenke hierbij dat The Beatles box set (149 euro) het hele repertoire omvat.

In Engeland hebben The Beatles veertig jaar na het uiteenvallen van de band meteen 31 plaatsen ingenomen van de tweehonderd plaatsen op de iTunessingleslijst.

Vorig jaar waren er sterke geruchten dat Apple Records en Apple Inc. (iTunes) een historische overeenkomst hadden gesloten, zodat The Beatles eindelijk verkrijgbaar zouden zijn op iTunes. Bij wedkantoor Ladbrokes kon je toen al een tijd geld inzetten op de nummer 1-­positie van Yesterday op de digitale hitlijst.

Uitbetaling: drie tegen één. Dat betekent dat men de kans groot achtte dat het zou gebeuren.
Maar de favorieten van de Britten zijn toch andere dan dit meest gecoverde Beatlesliedje. De drie hoogste Beatles-nummers zijn Hey Jude, Twist and shout en Let it be.

Tot nu toe was het enige door een Beatle gezongen Beatlesnummer dat te downloaden was Sgt. Pepper's lonely hearts club band, gezongen door Paul McCartney: een live versie die McCartney in 2005 met U2 uitvoerde tijdens een benefietconcert voor Live 8 in het Londense Hyde Park. (HET PAROOL)

Meer over