Beachvolleybal: Nummerdor/Schuil door, Kadijk/Mooren klaar

PEKING - Het olympisch beachvolleybaltoernooi leverde voor de Nederlanders woensdag geen verrassingen op. Dat was goed voor Reinder Nummerdor en Richard Schuil, die als groepswinnaar de knockoutfase bereikten. Rebekka Kadijk en Merel Mooren moesten hopen op een stunt maar zover kwam het in Peking niet.

Het enige Nederlandse vrouwenkoppel op de Spelen kon na drie verloren groepsduels afscheid nemen van de beach-arena in Chaoyang Park. De Duitsen Stephanie Pohl en Okka Rau waren zoals verwacht te sterk: 21-19 21-18. Kadijk houdt het na drie olympische optredens wellicht voor gezien.

''We kunnen met opgeheven hoofd het veld verlaten'', zei Kadijk. ''We hebben goed gespeeld, maar zelfs top is niet altijd genoeg.'' Mooren wist dat de opdracht moeilijk was: ''Na de nederlaag tegen de Cubaansen wisten we dat we de Duitse vrouwen van het veld moesten slaan. Helaas is dat niet gelukt.''

Nummerdor en Schuil, als vijfde geplaatst, wonnen eerder op de dag ook hun derde groepswedstrijd, ditmaal van de Duitsers David Klemperer en Eric Koreng: 21-16 21-16. Door de zege verwierven de Europese kampioenen een gunstige uitgangspositie voor de eerste knockoutronde, ware het niet dat de Amerikanen Todd Rogers en Phil Dalhausser door een slippertje als tweede in hun poule eindigden. De kans dat het lot Nummerdor en Schuil aan de wereldkampioenen koppelt is één op vijf.

''We hebben in de poule gedaan wat we moesten doen'', zei Nummerdor. Schuil: ''Nu hangt er veel af van de loting.'' Die is donderdagavond lokale tijd. Nummerdor: ''In het slechtste geval horen we 's avonds om elf uur dat we de volgende ochtend om negen uur moeten spelen.'' In het allerslechtste geval tegen Rogers en Dalhausser.

Tegen de Duitsers - zeker geen vrienden - haalden Nummerdor en Schuil een hoog niveau. ''Het is dat ik aan het einde er een beetje doorzat en te laat een time-out aanvroeg, anders was dit haast een 'perfect match' geweest. Nu maakte ik toch nog een paar foutjes'', keek Nummerdor terug. ''Als we zo spelen maakt het niet zo veel uit wie de tegenstander is. Dit is leuk, maar er is geen tijd voor een feestje. Verlies je straks de volgende partij dan heb je helemaal niks.'' (ANP)

Beachvolleyballers Nummerdor en Schuil in eerste wedstrijd tegen de zwitsers Laciga/Schnider. Schuil en Nummerdor bedanken het publiek na de eerste overwinning. Foto GPD/Peter Schols Beeld
Beachvolleyballers Nummerdor en Schuil in eerste wedstrijd tegen de zwitsers Laciga/Schnider. Schuil en Nummerdor bedanken het publiek na de eerste overwinning. Foto GPD/Peter Schols
Meer over