Bbq-verbod op 'Costa del Weesperzijde' massaal genegeerd

De 'Costa del Weesperzijde' noemen bewoners de groenstrook langs de Amstel. Barbecueën is er sinds deze maand verboden, maar de feestgangers laten zich niet zomaar verjagen.

Hanneloes Pen
De Weesperzijde op een zonnige dag. 'We kunnen onze hond er niet meer uitlaten. Overal liggen afgekloven kippenbouten' Beeld Dingena Mol
De Weesperzijde op een zonnige dag. 'We kunnen onze hond er niet meer uitlaten. Overal liggen afgekloven kippenbouten'Beeld Dingena Mol

Jordy uit de nabijgelegen Oetgensstraat staat op de Weesperzijdestrook naast zijn barbecue. Met familie en vrienden viert hij het verjaardagsfeestje van zijn vriendin Fleur. "Wil je een jalapeñoburger?" wordt hem toegeroepen, terwijl een van de feestvierders met een tang de stukken vlees op de barbecue omdraait.

De gasten zitten op meegebrachte kampeerstoelen en kleedjes en drinken uit meegebrachte flesjes bier of glaasjes wijn. "Dit is toch een prachtplek. Je kijkt over de Amstel, ziet voorbijvarende bootjes en geniet van het mooie licht. Veel beter dan het viezige Oosterpark," zegt Jordy tevreden.

Dat er vlak naast zijn plek een bord hangt met de tekst: 'Vanwege overlast gelieve hier niet te BBQ'en' deert hen niet. "Er staat 'gelieve'. Er staat geen rode streep door de afbeelding van de barbecue."

Een man uit een woning langs de Weesperzijde heeft hen net toegeroepen dat barbecueën op die plek verboden is. "Hij riep dat hij de politie gaat bellen, maar we zijn nu al twee uur verder en we hebben geen agent gezien."

Dagenlang in de rook
Stadsdeel Oost heeft sinds 1 juni langs de Weesperzijde een bbq-verbod ingesteld nadat bewoners al jaren over rook-, stank-, geluids- en afvaloverlast klagen. De bordjes en het inzetten van stewards hadden te weinig geholpen. ­"Diverse omwonenden kunnen hun ramen niet meer open hebben. Ook zijn er klachten over ­benauwdheid vanwege de rook. Daarnaast leidt het barbecueën tot hoge schoonmaakkosten en herstelkosten van schroeiplekken in het gazon," aldus stadsdeel Oost.

Michael en Natascha Erkelens wonen er in een woonboot en willen beslist geen zeurpieten zijn, zeggen ze. "Maar het wordt hier een soort Zandvoort. Ze barbecueën de hele avond door. Even is niet erg, maar dagenlang in de rook is niet fijn. Dat afval trekt ook nog ratten aan."

Verderop, vlakbij café Hesp, liggen diverse sloepen waarop uitgebreid wordt gebarbecued. Enkele horecaondernemers aan de Weesperzijde zijn het zat. Naast het barbecueën meren ook volgeladen boten met studenten of kantoorpersoneel aan. Soms wordt vanaf de boot omgeroepen dat de opvarenden bij Hesp naar de wc kunnen. Ook nabijgelegen restaurants zijn de klos.

"De commerciële boten zijn varende kroegen. Alleen hebben ze geen wc en daarom gaan ze naar de restaurants en cafés. Ze laten zich niet tegenhouden en voelen zich te goed voor de ­mobiele toiletten," zegt een van de ondernemers die liever anoniem wil blijven.

Overal kippenbouten
Bewoners klagen ook over harde muziek die soms tot 1 of 2 uur 's nachts doorgaat. "Het is een festivalterrein geworden," zegt de horecaman. Vorige maand stond de wind richting de huizen. De barbecuewolken dreven de openstaande ­ramen binnen. "Bij sommige bewoners ging zelfs de brandmelder af," zegt hij.

In een van de cafés zitten Henk Schiffmacher en zijn vrouw Louise. De ontwikkeling van de 'Costa del Weesperzijde', zoals de Schiffmachers het noemen, is iets van de laatste vier, vijf jaar. "Vroeger hadden we last van fietsers met megafoons die de roeiers allerlei instructies toeriepen: 'Boudewijn of Baukje,' riepen ze. Nu is de overlast vele malen erger. We kunnen onze hond er niet meer uitlaten. Er liggen overal kippenbouten en afgekloven botten."

Schroeiplekken in het gras
Hoewel het algehele bbq-verbod sinds een paar weken van kracht is, hebben bewoners nog geen handhaver gezien. Louise Schiffmacher is een groepje onruststokers eens met een stok achternagegaan toen ze haar magnolia in de tuin sloopten. "Mijn hond en mijn magnolia, daar moeten ze vanaf blijven," zegt ze.

"We missen de ouderwetse buurtagent. Zo'n man die met zijn armen op de rug loopt," zegt Henk Schiffmacher.

Morris en zijn vrienden zitten op het gras nog voor de Berlagebrug. Op hun barbecue liggen hamburgers en stokjes kipsaté te garen. Op een bord staat dat je ter hoogte van de brug wel mag barbecueën. "Welke brug eigenlijk?" vraagt Morris zich af.

"Dat is een oud bord," zeggen bewoners Philip Todd en Luchien Kraal, die zich vooral storen aan de schroeiplekken in het gras.

Handhaven
Twee meisjes hebben hun wegwerpbarbecue met kipstokjes keurig op de stenen gezet, aan de rand van het water. Ze hebben nog garnalenspiesjes en zalm op hun kleed liggen.

Het bbq-verbod langs de Weesperzijde geldt tot 1 oktober van dit jaar. Daarna wordt het ­verbod en andere genomen maatregelen zoals het neerzetten van mobiele toiletten, extra af­valbakken en extra afvalinzameling geëvalueerd.

Stadsdeel Oost laat weten dat zij het bbq-verbod pas kunnen handhaven als het besluit officieel gepubliceerd is en tevens gecommuniceerd is naar bewoners en bezoekers van de Weesperzijde. Vrijdag krijgen bewoners een brief en maandag worden de nieuwe verbodsborden geplaatst. Het verbod zal vanaf maandag gehandhaafd worden.

Lees ook: In deze parken mag je je barbecue wél aansteken en Nooit meer stuntelen: barbecueën doe je zo

Meer over