Bayern zet deur open en laat Inter ontsnappen

Arjen Robben (R) van Bayern Munchen vecht woensdag voor de bal met de Braziliaanse middenvelder van Inter Thiago Motta. Foto ANP Beeld
Arjen Robben (R) van Bayern Munchen vecht woensdag voor de bal met de Braziliaanse middenvelder van Inter Thiago Motta. Foto ANP

MÜNCHEN - Bayern München heeft Internazionale dinsdagavond aan een plek in de kwartfinale van Champions League geholpen. De Duitse ploeg zette tot ontzetting van trainer Louis van Gaal de deur zelf open waardoor de titelverdediger naar de kwartfinales ontsnapte. De Italianen wonnen met 3-2 en wisten de nederlaag van 0-1 thuis helemaal uit.

De eerste helft boeide de 66.000 toeschouwers in de Allianz Arena en de vele miljoenen tv-kijkers al uitermate. Dat had te maken met de aanvallende speelstijl - Inter moest wel en Bayern is onder Louis van Gaal niet anders gewend - en het scoreverloop.

De Milanese coach Leonardo had Goran Pandev voorin naast Samuel Eto'o geposteerd. De Macedoniër zette de aanvalsleider uit Kameroen al na vier minuten vrij voor doelman Thomas Kraft, 0-1. Het ontging de grensrechter dat dat in buitenspelpositie gebeurde.

Bayern reageerde furieus. Franck Ribéry en vooral Arjen Robben fungeerden vanaf de vleugels als beginpunt en voortdurend dreigend speerpunt. Ze cirkelden rond het centrale duo Mario Gomez, dit seizoen opmerkelijk trefzeker, en Thomas Müller. Robben leidde de gelijkmaker in. Op de inmiddels klassieke wijze - naar binnen trekken en uithalen - en na een identieke blunder van doelman Julio Cesar.

De Braziliaan kreeg de volstrekt houdbare inzet van de Groninger niet onder controle, waarna Gomez de bal fraai binnen tikte. Drie weken geleden besloot Julio Cesar voor straf van het Giuseppe Meazza-stadion naar huis te lopen. Dat zou nu een heel barre tocht zijn geweest, maar hij revancheerde zich met belangrijke reddingen.

Robben stond ook aan de basis van de 2-1, ditmaal uitgeweken naar de linkerkant. Wel had de Oranje-international geluk dat zijn steekpassje voor de voeten van Müller rolde. De afwerking, met een tikje over Julio Cesar heen, was subtiel. De sluitpost van Inter voorkwam vervolgens dat Bayern ver afstand nam. De titelverdediger brak dus niet. Dat was mede de verdienste van Wesley Sneijder. De grote, kleine aanjager blijft altijd geloven in een goede afloop. Ook nu.

De oud-Ajacied had al een paar keer met fantastische passes zijn klasse geëtaleerd, vuurkracht zit in beide benen. Na ruim een uur zorgde hij persoonlijk voor de 2-2. Hard, laag en zuiver in de hoek. Robben, aangeslagen door enkele overtredingen, maakte even later plaats voor Hamit Altintop.

Bayern kreeg het prompt benauwd, maar bleef toch volop kansen krijgen in de counter. Zonder een richtingaanwijzer als Robben waren die echter niet aan de Duitsers besteed. Het scenario van Milaan herhaalde zich, maar nu in het voordeel van Inter. Voorspelbaar haast. Vlak voor tijd knalde Pandev hoog raak. Eto'o deed de voorbereiding. (ANP)

Louis van Gaal. EPA Beeld
Louis van Gaal. EPA
Meer over