Update

Bayern in blessuretijd langs ManUnited

MÜNCHEN - Bayern München heeft in blessuretijd Manchester United met 2-1 verslagen in het eerste duel van de kwartfinale van de Champions League. Ivica Olic was de gevierde man. Hij werd seconden voor tijd matchwinner, nadat doelman Edwin van der Sar vlak daarvoor invaller Mario Gomez nog van scoren had afgehouden.

Tot dat moment hadden vooral Wayne Rooney en Franck Ribéry hun grote faam waargemaakt. De eerste scoorde al toen de meeste toeschouwers nog niet eens zaten, de laatste liet hen tien minuten voor tijd opveren met een rake vrije trap via de muur: 1-1. Het Duitse opportunisme maakte de return in Engeland vervolgens iets om naar uit te zien.

De wens van iedere voetbaltrainer is een vroeg openingsdoelpunt. Zo snel als Sir Alex Ferguson, sinds mensenheugenis de 'manager' van de Mancunians, dinsdagvond op zijn wenken werd bediend, blijft toch uitzonderlijk. Amper een minuut was verstreken toen Rooney, die een van de grote sterren belooft te worden op het WK in Zuid-Afrika, de 0-1 binnen tikte na een vrije trap van Nani.

De Engelse international werd in het geheel niet gehinderd door een 'slippertje' van zijn Argentijnse bewaker Martin Demichelis, die zich in de Fussball Arena regelmatig in een nachtmerrie waande. De verdediger had ook al de overtreding begaan op Nani, waarna de Portugees de bal via een Bayern-hoofd bij Rooney bezorgde.

Onheil
Louis van Gaal liet het onheil gelaten op zich inwerken. Hij kon geen beroep doen op landgenoot Arjen Robben. De aanvaller keek met een kuitblessure vanaf de tribune toe. Vanaf die plek zag hij Bayern halverwege de eerste helft enigszins onder de druk van United uitkomen.

Aanvoerder Mark van Bommel en Ribéry namen de verantwoordelijkheid. De Franse international testte routinier Van der Sar als eerste. Duidelijk werd ook dat Hamit Altintop en Olic in de afwerking niet de sterren zijn die een wereldploeg zich wenst. Miroslav Klose en Gomez zaten zich tot de slotfase op de reservebank te verbijten.

Dat Bayern nog met enig vertrouwen aan de tweede helft kon beginnen was te danken aan doelman Hans-Jörg Butt. Hij hield met de voet Rooney van de 0-2 en de voortijdige beslissing af. Van Gaal achtte wisselen niet opportuun maar sprak zijn manschappen in de rust wel 'vaderlijk' toe. Dat hielp. De Duitsers namen meteen het initiatief en stelden de Engelse defensie, als vanouds georganiseerd door Rio Ferdinand en Nemanja Vidic, op de proef. Veel gevaar kwam van links, van Ribéry. Van der Sar kreeg het druk. De 39-jarige Voorhouter redde koel en bekwaam op schoten van onder anderen Olic, Thomas Müller, die Robben verving, Altintop en Van Bommel.

Van Gaal vestigde zijn hoop in het laatste kwartier op Gomez en Klose. De verlossing kwam van Ribéry en Olic. De Fransman zag een vrije trap via de muur naar de hoek kaatsen waar Van der Sar niet stond, de Kroaat mocht ongehinderd naar de winst soleren. (ANP)

Wayne Rooney (L) van Manchester United in duel met Daniel van Buyten van Bayern München. ANP Beeld
Wayne Rooney (L) van Manchester United in duel met Daniel van Buyten van Bayern München. ANP
Meer over