Basisschool in Noord is lege wietzakjes op schoolplein beu

Coffeeshops mogen niet binnen 250 meter van middelbare scholen staan, maar bij basisscholen is dat geen probleem - tot grote ergernis van een basisschool in Banne-Noord.

Lorianne van Gelder
Coffeeshop Atlas (oranje gebouw links) ligt op een steenworp afstand van de school. Beeld Jean-Pierre Jans
Coffeeshop Atlas (oranje gebouw links) ligt op een steenworp afstand van de school.Beeld Jean-Pierre Jans

Vraag een basisschoolkind hoeveel coffeeshops hij kent en het zal het antwoord hopelijk schuldig blijven. Maar op basisschool De Vier Windstreken kent iedereen coffeeshop Atlas.

Dat kan ook bijna niet anders, want de zaak ligt vijftig meter van het schoolplein af, in een vrolijk gebouw met oranje dak en bloemen op de muur.

De school en shop staan midden in Banne Noord - een wijk van lage flats en weinig vertier en nog niet zo lang geleden berucht om zijn criminaliteit en overlast.

Stonede mensen
Kinderen vinden de shop machtig interessant, vooral omdat ze er niet naar binnen mogen. Maar de ouders en school is de zaak een doorn in het oog.

"Het is niet wenselijk om een coffeeshop zo dicht bij een basisschool te hebben," zegt Mirjam Leinders van schoolbestuur Innoord.

Vele brieven gingen al naar stadsdeel en de gemeente, maar vooralsnog is er niets veranderd. Tot ergernis van ouders op het schoolplein, die zich zorgen maken.

Patricia (34) is van het 'leef en laat leven'-slag, maar vindt het toch een beetje gek om een coffeeshop zo dicht bij een school te hebben. "Mijn dochter van zes heeft er geen interesse in, maar de oudere kinderen vinden het spannend."

Geen probleem
Andere ouders op het schoolplein zijn feller. "Not done," zegt Layla (31), moeder van twee kinderen. "Ik voel me al niet veilig met stonede mensen hier bij het plein, laat staan de kinderen." Haar dochter van zeven beaamt dat. "We worden weleens raar aangesproken door dronken of stonede mensen."

Op de grond vinden ze weleens peuken of lege zakjes hasj of wiet. "En ze ruiken de walm van de joints," zegt moeder Souaad Idrissi (39) bezorgd. De shop is het gesprek van het schoolplein.

Mahmoud Mahraoui is de eigenaar van de coffeeshop en hij heeft ook een zoon en een dochter op basisschool De Vier Windstreken zitten.

Hij ziet geen probleem, vertelt hij op het schoolplein: "Er zijn overal in de stad coffeeshops bij scholen in de buurt." Later vertelt hij hoe lastig hij het vindt.

"Ik zit hier al sinds 1990 en heb nooit problemen gehad." Maar de school is veranderd, vindt hij. "Toen ik hier kwam, was het een witte school. Nu zijn er vooral Marokkaanse en Turkse moeders die de hele dag niets te doen te hebben - die klagen over mijn shop."

Toch zijn het niet alleen de ouders die zich zorgen maken. Na een paar gesprekken tussen stadsdeel, school en de coffeeshop heeft het bestuur zich tot de gemeente gewend. "Er gebeurde niets," zegt Leinders. De coffeeshop kreeg afgelopen zomer een verlenging van de vergunning, voor de komende drie jaar.

Niet tegenwerken
Sinds kort lijkt de gemeente zich inderdaad met het onderwerp te bemoeien. Mahraoui kreeg vorige week een brief voor een gesprek. Hij wil best helpen naar een oplossing te zoeken. "Ik ga in elk geval niet tegenwerken," zegt hij in zijn brandschone winkel, waar je op de buzzer moet drukken om binnen te komen.

Hij stelt dat hij bij een goed voorstel bereid is zijn onderneming ergens anders voort te zetten. "Maar alleen op verzoek van de gemeente, niet omdat een paar moeders op het schoolplein het willen."

null Beeld Laura van der Bijl/Het Parool
Beeld Laura van der Bijl/Het Parool

Al 21 coffeeshops gesloten

Het afstandscriterium voor scholen is in 2011 afgesproken om coffeeshops binnen een straal van 250 meter van scholen te sluiten.Het criterium geldt alleen voor middelbare scholen. De regel is ook niet van harte in Amsterdam ingevoerd.

Wijlen burgemeester Eberhard van der Laan beloofde Den Haag dat hij de regel zou handhaven toen de wietpas van de baan was - een vurige wens van de gemeente, omdat de wietpas het toeristen lastig zou maken naar de coffeeshop te gaan. Inmiddels zijn zeker 21 shops in de buurt van middelbare scholen gesloten.

Bij basisscholen in de stad liggen coffeeshops geregeld binnen een straal
van 250 meter. Zo ligt De Springstok in De Pijp minder dan 250 meter van Coffeeshop Ibiza. Baba Coffeeshop ligt 140 meter van basisschool De Zeeheld in de Spaarndammerbuurt.

Meer over