Basisscholen dicht voor staking nummer drie

De meeste basisscholen in het land zijn weer dicht dinsdag. Leerkrachten staken voor de derde keer dit jaar voor meer salaris en een lagere werkdruk. De steun van ouders voor de acties is intussen flink geslonken.

Lorianne van Gelder
Een basisschooljuf staakt, afgelopen juni. Beeld anp
Een basisschooljuf staakt, afgelopen juni.Beeld anp

Wat gaat er gebeuren?
De meeste basisscholen in het land, en bijna alle basisscholen in Amsterdam, zijn dinsdag weer dicht. De laatste staking, op 5 oktober, bracht ook nog ruim 60.000 leerkrachten naar Den Haag, maar een landelijke manifestatie is deze week niet gepland.

PO in Actie, het initiatief van leraren Thijs Roovers en Jan van de Ven, maakte vorige week bekend een vakbond te worden. Zo hopen ze een plekje te krijgen aan de onderhandelingstafels over de cao.

De leraren willen een verlaging van de werkdruk, aanpak van het lerarentekort en het gelijkstellen van het salaris van basisschoolleerkrachten aan dat van leraren op de middelbare school; beide beroepen hebben immers een hbo-opleiding, zegt PO in Actie.

Komt er nou geld bij of niet?
Sinds de eerste prikactie van 27 juni is er een hoop geld bij gekomen. Het vorige kabinet heeft 270 miljoen euro uitgetrokken voor de lerarensalarissen en Rutte III voegt daar 430 miljoen euro voor werkdrukbestrijding aan toe.

Maar aan de 1,4 miljard euro, die volgens PO in Actie nodig is om de lerarensalarissen in het primair onderwijs gelijk te trekken met het voortgezet onderwijs en om de werkdruk te verlagen, komen ze niet.

Als het aan de actievoerders ligt, gaan ze door met stakingen en demonstraties totdat dit bedrag is bereikt.

Inmiddels roeren ook middelbare scholen, de mbo's, hbo's en het wetenschappelijk onderwijs zich. Alle sectoren willen meer geld om de werkdruk te verlagen.

Hoe zit het met de miljoenen reserve die schoolbesturen hebben?
De Onderwijsinspectie publiceerde eind vorige maand haar Financiële staat van het onderwijs, waaruit bleek dat alle Nederlandse basisschoolbesturen samen in 2016 75 miljoen euro níet hadden uitgegeven. Daar was wel even wat boosheid over, maar de reserves inzetten voor een salarisverhoging is zeker geen duurzame oplossing, benadrukt Joke Middelbeek, bestuurder van Stichting Westelijke Tuinsteden (STWT).

"Als we dat zouden doen, is het geld in pakweg een jaar op en zijn er geen middelen meer om scholen in te richten of nieuwbouw aan te kleden." 75 miljoen euro is overigens slechts 0,7 procent van de ruim 10 miljard euro die de overheid in de begroting aan het basis­onderwijs heeft toegekend.

Doen alle scholen mee aan de staking?
Het ziet ernaar uit dat bijna alle basisscholen in de stad weer meedoen. Maar waar het Breed Bestuurlijk Overleg (BBO), de schoolbesturenkoepel van het Amsterdamse basisonderwijs, de vorige keer de steun collectief naar buiten bracht, wordt dat nu minder prominent gedaan.

Basisschoolleraren tijdens de protestmanifestatie in het Zuiderpark in Den Haag. Beeld anp
Basisschoolleraren tijdens de protestmanifestatie in het Zuiderpark in Den Haag.Beeld anp

Daarbij geven sommige besturen aan salarissen van stakende leraren niet door te betalen. Dat geldt voor een aantal islamitische schoolbesturen, bestuur Cosmicus en een paar schoolbesturen die slechts één school onder zich hebben. In die gevallen is het gewoonweg niet meer op te brengen.

Overigens hebben de schoolbesturen afgesproken dat er wel actief gestaakt moet worden; thuis op de bank zitten voldoet niet. Sommige scholen hebben daarom acties bedacht, zoals helpen in een verzorgingshuis, wat leraren van de Willibrordschool op IJburg gaan doen.

Wat vinden ouders?
Volgens de landelijke ouderorganisatie Ouders en Onderwijs is de steun voor de staking vergeleken met de vorige actie flink gedaald. Was de laatste keer 86 procent van de ouders positief, nu staat maar 48 procent volledig achter de staking. Andere ouders steunen de actie gedeeltelijk en één op de tien vindt het zelfs onzinnig dat de leraren gaan staken.

Overigens werd de enquête onder 632 ouders in de periode van 16 november tot en met 2 december 2017 ingevuld. Dat is vóór de staking definitief was.

Tijdens het door PO in Actie georganiseerde vragenuurtje aan Onderwijsminister Arie Slob, twee weken geleden, klonken al bezorgde geluiden over de afnemende steun van ouders.

Ook vrezen leraren dat de saamhorigheid van schoolbestuurders, vakbonden en leerkrachten uiteen kan vallen als de acties te lang doorgaan.

Lees ook: Invoelende Slob stelt basisschoolleraren teleur

Wat doe jij vandaag?

Zitten de kinderen thuis op de bank of heb je een andere oplossing bedacht? Laat het ons weten: voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over