Update

Barroso wil geen eigen regering Eurozone

Het idee van de Fransen en de Duitsers om een aparte regering voor de eurozone in te stellen sluit op verzet van José Manuel Barroso, de voorzitter van de Europese Commissie. 'De Europese Commissie is de economische macht in Europa', zei Barroso vandaag.

Redactie
José Manuel Barroso, de voorzitter van de Europese Commissie. Beeld afp
José Manuel Barroso, de voorzitter van de Europese Commissie.Beeld afp

Barroso hield vanmorgen zijn jaarlijkse toespraak voor het Europees Parlement in Straatsburg. We hebben geen aparte regering voor de eurozone nodig, volgens Barroso. De voorzitter pleitte juist voor de onafhankelijkheid van de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de Europese Unie.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel en president Nicolas Sarkozy van Frankrijk hebben een eigen regering voor de eurozone voorgesteld. Andere EU-landen hebben op dat idee terughoudend gereageerd. Zij vrezen dat zo'n regering ten koste gaat van de macht van de Europese Commissie en het Europees Parlement.

Bankentaks
Barroso liet weten dat de Europese Commissie het eens is geworden over de bankentaks. De voorzitter presenteerde vanmorgen het voorstel voor de belasting op financiële transacties. De commissie vindt het 'niet meer dan eerlijk' dat ook de financiële sector 'een substantiële bijdrage' levert aan de samenleving, aldus de voorzitter. Hij zei dat de landen van de Europese Unie sinds 2008 de financiële sector met 4,6 biljoen euro hebben gesteund de financiële crisis te weerstaan.

'Met dit voorstel wordt de Europese Unie een voorloper in de wereldwijde invoering van een belasting op financiële transactie', aldus eurocommissaris Algirdas Eáemeta (Belastingen). 'Ons project is goed en werkbaar.'

Verdeeldheid
De zogeheten Tobin-taks is een belasting op grote financiële transacties in het (internationale) financiële verkeer. De privé-overboekingen van individuen vallen hier niet onder.

Europa is verdeeld over de bankentaks. Landen vrezen dat financieel verkeer verhuist naar landen buiten de EU waar de belastingmaatregel niet gaat gelden. Zij pleiten dan ook voor een wereldwijde invoering. Ook Nederland is voor een wereldwijde invoering om het 'weglekeffect' naar andere regio's te vermijden.

Eenwording

Barroso riep in zijn toespraak op tot meer eenwording onder de landen van de Eurozone om de schuldencrisis te boven te komen. Als de landen niet meer integreren krijgen we versplintering, aldus Barroso.

'Ik denk dat dit de vuurdoop voor een hele generatie wordt', aldus Barroso. Hij zei dat de Europese Unie het leiderschap en de politieke wil kan opbrengen om met oplossingen te komen voor de crisis.

Euro-obligaties
De EU-voorzitter benadrukte dat Griekenland 'een lid is en blijft van de eurogroep'. Barroso zei wel dat het land de afgesproken bezuinigingen en hervormingen volledig en op tijd moet implementeren. Bovendien moet Griekenland duidelijk resultaten laten zien. Daar staat de toewijding van de Europese Unie tegenover om het land te helpen. 'Dit is geen sprint, maar een marathon.'

Barroso stipte kort de mogelijkheid tot invoering van euro-obligaties aan. 'Als de eurozone voorzien is van alle noodzakelijk instrumenten om integratie en discipline te garanderen, dan is de uitgifte van euro-bonds een natuurlijke en voor ons voordelige stap.' Voorwaarde is wel dat deze euro-obligaties 'diegene die volgens de regels spelen belonen en zij die dat niet doen afschrikken'. De commissie zal binnen afzienbare tijd met voorstellen komen.

Vertrouwenscrisis
Barroso sprak van een 'vertrouwenscrisis in leiders, leiderschap en in Europa zelf'. De oplossingen zijn er: groei, stabiliteit, solidariteit en politieke wil en leiderschap om een versterkt Europa te creëren. 'De Europese Unie wordt nu geconfronteerd met de grootste uitdaging in zijn geschiedenis', aldus Barroso die vol vertrouwen is dat de EU uit de crisis kan komen.

De invoering van strengere begrotingsregels en het Europese noodfonds zijn volgens Barroso stappen in de richting van een sterker, en slagvaardiger Europa.

Het is de tweede keer in de geschiedenis van de Europese Unie dat de commissievoorzitter een zogeheten 'state of the union' houdt. De benaming verwijst naar de jaarlijkse toespraak van de Amerikaanse president in het Amerikaanse parlement.

Vorig jaar waarschuwde Barroso voor racisme en vreemdelingenhaat in Europa.

Meer over