'Barefoot bandit' verkoopt zijn verhaal voor 1,3 miljoen

De twintigjarige Colton Harris-Moore, beter bekend als de Barefoot Bandit, omdat hij blootsvoets en rovend dwars door Amerika trok, heeft zijn levensverhaal voor 1,3 miljoen dollar verkocht aan 20th Century Fox. Een opmerkelijk hoog bedrag voor iemands levensverhaal, maar Harris-Moores avonturen zijn dan ook bizar. Hij leerde zichzelf vliegen met computerspellen, tartte twee jaar de politie, overviel banken en deed dat regelmatig schoenloos.

Dolf Hendriks
Colton Harris-Moore. ©AP Beeld ap
Colton Harris-Moore. ©APBeeld ap

Door zijn opmerkelijke escapades werd hij in Amerika een cultheld. Niet in de laatste plaats omdat hij lange tijd uit de handen van de autoriteiten bleef. Horris-Moore verplaatste zich door de Verenigde Staten in gestolen vliegtuigen, boten en auto's.

De politie trof zijn voetafdrukken in 2009 voor het eerst aan in een hangar in Idoha. Hij bleek in korte tijd rondgevlogen te hebben in twee gestolen vliegtuigen. Met het tweede toestel maakte hij een noodlanding bij het dorpje Granite Falls in het noordoosten van Amerika. De jongeman was door de brandstof heen.

Dwars door Amerika

Hij stal vervolgens in Oregon een aluminium boot om zijn weg te vervolgen, maar vertrok pas na een bezoek aan een dierenasiel waar hij een donatie van 100 dollar een een briefje achterliet. 'Reed langs en had wat wisselgeld. Gebruik dit geld om voor de dieren te zorgen', schreef hij.

Vanuit Oregon reisde hij dwars door Amerika naar de staat Indiana. Harris-Moore brak regelmatig in. Soms alleen om een bad te nemen of een ijsje uit de vriezer te pakken.

In de plaats Bloomington in Indiana besloot de jongen 'op het vliegtuig te stappen' en naar de Bahama's te vliegen. De cessna 400 werd voor de kust van Great Abaco teruggevonden. Voor Harbour Island, een ander eiland van de Bahama's, werd de tiener in de zomer van 2010 eindelijk opgepakt. De politie wist de motor van de boot, die Harris-Moore in de jachthaven van Great Abaco had gestolen, kapot te schieten. Voordat hij gearresteerd kon worden gooide Harris-Moore zijn laptop overboord en zette een pistool tegen zijn slaap. De politie wist het plegen van zelfmoord uit zijn hoofd te praten.

Meer dan honderd misdaden
De crimineel staat momenteel terecht voor meer dan honderd misdaden in negen verschillende staten. De verwachting is dat hij dit najaar veroordeeld wordt. Een celstraf van zes jaar hangt boven zijn hoofd. Afgelopen juni bekende hij twee vliegtuigen gestolen te hebben. Ook gaf hij toe verantwoordelijk te zijn voor twee bankovervallen.

Ook in de cel blijft Harris Moore populair. Er zijn weken waarin hij meer dan 200 brieven krijgt. Volgens zijn advocaat willen veel mensen hem geld sturen. Sommige schrijven zelfs dat ze de jongen willen adopteren.

'Enorm veel mazzel'

'Gelukkig zijn er nooit mensen gewond geraakt door mijn gevaarlijke en roekeloze acties. Dat ik zelf nog leef is ook te danken aan enorm veel mazzel', zegt Harris-Moore zelf over zijn avontuur. 'Ik zal geen cent verdienen aan de filmdeal. Zorgen dat mijn slachtoffers geld krijgen is het minste dat ik kan doen.'

Meer over