Barack Obama en Justin Bieber domineerden Twitter in 2012

De Amerikaanse president Barack Obama en zanger Justin Bieber hebben het afgelopen jaar de meest populaire tweets het internet op geslingerd. Tenminste, als het gaat om het aantal keren dat hun berichtje werd geretweet en als favoriet werd aangemerkt. Dat heeft Twitter vandaag bekendgemaakt.

Thomas van der Kolk
Barack en Michelle Obama op de foto bij de populairste tweet ooit. Beeld
Barack en Michelle Obama op de foto bij de populairste tweet ooit.

Obama: 'Four more years'
Het meest geretweete bericht van dit jaar is ook meteen het meest verspreide twitterbericht ooit. Op 7 november om 5.16 uur Nederlandse tijd stuurde Obama zijn overwinningstweet, met de tekst: 'Four more years' en een foto waarop hij zijn vrouw Michelle omhelst. Om 14.00 uur die dag was het bericht al 605.000 keer geretweet en 204.000 keer opgeslagen als favoriet. Mensen in 200 verschillende landen hebben het bericht van de herkozen president geretweet, aldus Twitter.


Bieber: 'RIP Avalanna. i love you'
De zesjarige Avalanna Routh was een groot fan van Justin Bieber. Ze leed aan een zeldzame vorm van hersenkanker waar ze in september van dit jaar overleed. Een paar maanden eerder kwam haar wens om haar grote idool te ontmoeten uit. De zanger en het meisje - dat al snel de bijnaam 'mrs. Bieber' kreeg, hielden nauw contact. Nadat Routh was overleden, twitterde Bieber zijn afscheidsbericht: 'Rust in vrede, Avalanna. Ik hou van je.' Het bericht werd meer dan 220.000 keer geretweet en meer dan 100.000 keer 'gefavourited' door Bieber-fans ('Beliebers') en andere twitteraars.

undefined

TJ Lang: 'Fuck it NFL...'
Een eervolle vermelding gaat naar het meest geretweete bericht uit de NFL, de belangrijkste American footballcompetitie van de Verenigde Staten. In september heerste er een conflict bij de onderhandelingen over de cao's voor de NFL-scheidsrechters. Dat gebeurde die maand ook bij een wedstrijd tussen de Seattle Seahawks en de Green Bay Packers. De beslissing leidde tot grote woede op de sociale media. Een tweet van Packer TJ Lang werd die avond het meest geretweet: 'Fuck it NFL... Geef mij maar een boete en gebruik het geld om de gewone scheidsrechters te betalen.'

undefined

Team GB: 'Meest succesvolle Olympische Spelen in 104 jaar'
Het is 12 augustus 2012 en de Olympische Spelen in Londen zitten erop. Met name de Britse atleten hadden daarin extreem goed gepresteerd, en gingen met veel meer medailles naar huis dan vooraf werd gedacht. '29 goud, 17 zilver, 19 brons - we zijn derde in het medailleklassement geworden na de meest succesvolle Spelen in 104 jaar #OurGreatestTeam RT je steun', twitterde @TeamGB, het officiële twitteraccount van de Britse delegatie. En retweeten, dat deed men: meer dan 67.000 keer.

Koichi: 'Ik ben getrouwd...'
De laatste eervolle vermelding komt uit Japan. De Japanse acteur Kouichi Yamadera is een nationale beroemdheid. Hij deed ondermeer de stemmen in veel anime-tekefilms en verzorgde die van Jim Carrey en Eddie Murphy in de Japanse vertalingen van hun films. Toen Koichi op Twitter onthulde dat hij was getrouwd met een andere beroemde japanse stemactrice, Rie Tanaka, ging twitter los. Met 68.000 retweets is het de populairste Japanse tweet van 2012. Koichi schreef: 'Ik kondig bij deze aan dat ik, Koichi Yamadera, getrouwd ben met Ms. Rie Tanaka... Ik ben heel blij dat ik zo'n geweldige partner heb gevonden en dat onze levens samen zijn gekomen. We hebben besloten elkaar te respecteren, te helpen en een huis vol glimlachen te bouwen...' (Hij schreef zijn tweet in kanji, waardoor hij veel meer tekst in 140 tekens kwijt kon.)

Meer over