Column

Bankier

THEODOR HOLMAN

In een gemiddelde talkshow zouden ze hem zo aankondigen: 'Hij was een politieman die handig was met het invullen van belastingpapieren. Geld werd vervolgens zijn grote hobby. En na een korte cursus boekhouden wist hij een bank te beginnen. Die bank boerde goed, maar ging uiteindelijk toch failliet. Nu is hij weer met een 'financieel product' begonnen. Applaus voor Dirk Scheringa....'

Ik zag Dirk gisteren bij Pauw en Witteman zitten. Naast hem een advocaat. Dat zie je tegenwoordig veel: talkshows met mannen die advocaten naast zich hebben, opdat 'mijn cliënt' niet al te vreselijke blunders begaat.

Dirk keek gedurende de hele uitzending alsof hij op een onbewaakt ogenblik van achteren door een ezel was verkracht en daarvoor Artis verantwoordelijk hield.

Advocaat Knoops, naast hem, hield niet op met knikken en meldde, daartoe uitgenodigd, dat hij een conversatie had opgevangen tussen een papegaai en een kolibrie. De ezel zou zijn aangemoedigd door een krokodil - en dat gingen ze nu in de rechtbank bewijzen.

Dirk veerde even op. Dat was toen hij mocht vertellen dat hij, ex-bankier, weer een nieuw product had ontwikkeld waar men tien procent pure winst op kon maken, maar dan moest er wel eerst honderdduizend euro aan Dirk worden overgemaakt.

Tien procent. 'Maar dan moet u er wel snel bij zijn,' zei Dirk nog met een overdreven Landsbanki-accent.

Zouden er echt nog mensen zijn die denken dat ze van de woekerpolisman nu een woekerrente kunnen krijgen? Laat ik eerlijk zijn: als iemand zo dom is honderdduizend euro aan Dirk te geven om die tien procent te vangen, dan gun ik Dirk dat geld.

Aan het eind van de uitzending kwam de aap uit de mouw. Dirk wilde zo veel genoegdoening dat hij weer met een nieuwe DSB Bank kon beginnen.

Op dat moment was er een duizendste van een seconde dat ik oprecht medelijden voelde met Dirk, want ik zag hem dromen van wraak in één van zijn drie huizen die al jaren te koop staan.

Pauw en Witteman vroegen nog: 'Denkt u wel eens al die mensen die u een woekerpolis hebt verkocht?' Advocaat Knoops nam het getergde gezicht van Dirk bijna tussen zijn twee handen om het te dwingen ja te knikken, maar Dirk zweeg.

Meer over