Bankhandelaren mogen niet meer chatten met elkaar

JPMorgan Chase en Deutsche Bank gaan hun handelaren binnenkort verbieden gebruik te maken van online chat. Dat meldden bronnen rond de banken vandaag.

Redactie
Het hoofdkantoor van JP Morgan in New York. Beeld afp
Het hoofdkantoor van JP Morgan in New York.Beeld afp

De maatregel is het gevolg van een aantal schandalen rond banken, die onder meer aan het licht kwamen door onderzoek van de chatgeschiedenis van handelaren en andere medewerkers. Zo figureerden chats prominent in onderzoeken naar de manipulatie van de centrale rentetarieven en valutatarieven.

Ongepast
Een bron bij JPMorgan zei dinsdag dat de jongste schandalen niet de oorzaak vormden voor het verbod, dat later deze week in moet gaan. De bank zou al eerder hebben overwogen om chatgebruik aan banden te leggen, om de kans op 'ongepaste opmerkingen' te verkleinen.

Handelaren kunnen intern communiceren, ook met mensen op andere afdelingen, via bijvoorbeeld de chatfuncties van financiële dataleveranciers Bloomberg en Thomson Reuters en via andere berichtendiensten.

Bloomberg kondigde dinsdag aan dat het werkgevers meer inzicht zal geven in de chat, omdat bankhandelaren onderling met elkaar kunnen chatten via de dataverstrekker.

Personeel dat toezicht moet houden op de integriteit van werknemers zou dan makkelijkere en grotere toegang tot de berichten krijgen. Een woordvoerder van Bloomberg liet aan de Financial Times weten zich zorgen te maken over toezichthouders die het gebruik van chat helemaal zouden kunnen verbieden. Dat leek Bloomberg 'geen goede ontwikkeling voor de branche'.

De Amerikaanse dataleverancier zei overigens ook dat de schandalen tot nu toe geen grote gevolgen hebben gehad voor het gebruik van de chatfunctie. De uitwisseling van berichten blijft op 'gezond niveau' met circa 15 miljoen berichtjes per dag.

Meer over