Banken willen geen seksbedrijven als klant

De VER-directeur vermoedt dat de financiële instellingen onderling hebben afgesproken niet meer met seksbedrijven in zee te gaan. GPD/Phil Nijhuis Beeld
De VER-directeur vermoedt dat de financiële instellingen onderling hebben afgesproken niet meer met seksbedrijven in zee te gaan. GPD/Phil Nijhuis

AMSTERDAM - Vrijwel alle grote banken in Nederland boycotten seksondernemers. Oude rekeningen worden gesloten en banken weigeren nieuwe te openen voor bordeelhouders, raamexploitanten, escortbedrijven en massagesalons.

Dit gebeurt ook bij bedrijven die alle benodigde vergunningen hebben en aan alle wettelijke eisen voldoen. Ook privérekeningen worden opgeheven.

Dit zegt directeur André van Dorst van de Vereniging Exploitanten Relaxbedrijven (VER). Alleen de Postbank is nog bereid met bonafide bedrijven zaken te doen. In een brief aan het kabinet vraagt de brancheorganisatie ervoor te zorgen dat bonafide ondernemers bij alle banken een rekening kunnen hebben.

Van Dorst spreekt van 'een maatschappelijke ontwikkeling'. ''De gemeente Amsterdam doet net alsof alle seksbedrijven crimineel zijn. Dat beeld werkt door in het hele land. Het imago van de branche wordt de grond in geboord.''
De VER kreeg de afgelopen tijd veel berichten van seksbedrijven waarvan de bank de rekening had opgezegd of geweigerd er een te openen. Als reden zouden de financiële instellingen onder meer geven dat de seksbranche wordt geassocieerd met zaken als witwassen en wapen- en vrouwenhandel. Het gaat volgens Van Dorst om Fortis, ABN AMRO, ING, SNS en de Rabobank.

Rekeningen worden opgeheven
Van Dorst vermoedt dat de banken onderling hebben afgesproken te breken met seksbedrijven. ''Wij krijgen aan de balie van de bank te horen dat de rekening wordt opgeheven en dat we het niet bij een andere bank hoeven te proberen.'' De Nederlandse Vereniging van Banken was vanmorgen niet bereikbaar voor commentaar.

Van Dorst wijst erop dat de bedrijfstak de afgelopen jaren transparanter is geworden door strenge eisen van de overheid. Als bedrijven bijvoorbeeld een vergunning aanvragen, kijkt het bureau Bibob of ze zich niet mogelijk schuldig maken aan criminele activiteiten. ''De kans om te sjoemelen is kleiner dan in welke andere branche dan ook.''

De VER-directeur stelt dat door het optreden van de banken de branche juist weer minder doorzichtig wordt. Ondernemers zouden hun toevlucht moeten nemen tot rekeningen van derden of hun privérekening. Hij vindt het wrang dat een aantal van de banken juist in handen is van de overheid.

Van Dorst benadrukt dat hij niet malafide ondernemers de hand boven het hoofd wil houden. ''Dat banken selecteren, daar heb ik geen enkel probleem mee.'' (HET PAROOL)

undefined

Meer over