Banken voor de tweede keer aan het geldinfuus

Volgens Docters van Leeuwen kan het wel een half jaar duren voordat de steunmaatregelen van de overheden zodanig effect hebben op het bankwezen, dat de banken elkaar weer geld durven te lenen. Foto ANP/Koen van Weel Beeld
Volgens Docters van Leeuwen kan het wel een half jaar duren voordat de steunmaatregelen van de overheden zodanig effect hebben op het bankwezen, dat de banken elkaar weer geld durven te lenen. Foto ANP/Koen van Weel

DEN HAAG - Financieel deskundigen rekenen op een nieuwe ronde kapitaalsinjecties om Nederlandse banken en verzekeraars te steunen. De Vlaamse overheid pompt twee miljard euro in de kwakkelende bank KBC.

''Het is onwaarschijnlijk dat er geen nieuwe maatregelen in Nederland komen,'' zegt analist Michel van der Stee van Van Lanschot Bankiers. ''De markt rekent er op.''

Hoogleraar economie van de Universiteit van Tilburg Sylvester Eijffinger noemt een nieuwe ronde injecties 'onvermijdelijk'. ''Beleggers eisen dat banken hun financiële positie versterken.''

Arthur Docters van Leeuwen, de voorman van het Holland Financial Centre, dat de Nederlandse financiele sector op de kaart wil zetten, sluit nieuwe steun aan Nederlandse concerns niet uit. ''Over een halfjaar zullen we wel iets zien veranderen.'' Hij doelde daarmee op de interbancaire geldmarkt, ofwel in hoeverre banken elkaar weer geld durven uitlenen.

Volgens Docters van Leeuwen kan het wel een half jaar duren voordat de steunmaatregelen van de overheden zodanig effect hebben op het bankwezen, dat de banken elkaar weer geld durven te lenen. ''Zaken worden pas weer rustig als de kredietstroom op natuurlijke manier op gang komt,'' aldus Docters van Leeuwen.

De Vlaamse overheid pompt 2 miljard euro in de kwakkelende bank KBC. De ingreep moet de kapitaalpositie van het bedrijf versterken. Door nieuwe afboekingen op risicovolle beleggingen heeft KBC vorig jaar een nettoverlies van ongeveer 2,5 miljard euro in de boeken gezet. De bank heeft in het vierde kwartaal 1,9 miljard euro afgeschreven op beleggingen waarvan de waarde als gevolg van de kredietcrisis nauwelijks meer vast is te stellen. Daarmee komt het totale bedrag dat de onderneming in 2008 heeft afgeboekt op vier miljard euro.

ING wordt op de beurs beschouwd als de eerste bank die voor de tweede keer aan het financiële infuus moet. Volgens analist Thomas Nagtegaal van Royal Bank of Scotland moet ING opnieuw flink afschrijven op risicovolle beleggingen. ING kreeg in oktober al tien miljard euro steun van de overheid.

Aegontopman Alexander Wijnaendts ontkende gisteren in gesprek te zijn met het ministerie van Financiën over nieuwe kapitaalinjecties. De overheid schoot SNS Reaal en Aegon eind vorig jaar beide te hulp.

Volgens Docters van Leeuwen moeten de Nederlandse banken alleen al vanwege de concurrentie hun financiële positie versterken. ''Als het gaat om hoe banken gekapitaliseerd zijn, moet je het marktsentiment volgen. Dat is groter dan alleen Nederland.''

Financieel specialisten wezen gisteren tijdens een hoorzitting van de Tweede Kamer op de grote koersdalingen en maatregelen die afgelopen dagen in het buitenland zijn genomen. De koersen van de beursgenoteerde instellingen ING, Aegon en SNS Reaal zijn sinds begin dit jaar met meer dan 25 procent gedaald.

De Franse staat gaf Société Generale gisteren 1,7 miljard euro vers kapitaal. In Duitsland schoot de regering het noodlijdende Hypo Real Estate opnieuw te hulp. (HET PAROOL)

Meer over