'Banken moeten geld reserveren voor boetes renteschandaal'

Banken die mogelijk betrokken zijn bij het renteschandaal dat de afgelopen weken is losgebarsten, moeten geld opzij zetten in verband met schikkingen of boetes die zij wellicht zullen moeten betalen. Dat zei het hoofd van de Duitse financiële toezichthouder BaFin tegen het blad Der Spiegel.

De 'B' van 'Barclays' wordt omhoog gehesen bij het hoofdkantoor in Londen van de bank Beeld Reuters
De 'B' van 'Barclays' wordt omhoog gehesen bij het hoofdkantoor in Londen van de bankBeeld Reuters

'Wij proberen momenteel samen met de Britse en Amerikaanse toezichthouders uit te zoeken welke banken bij het schandaal betrokken zijn', liet Elke König weten.

Volgens mediaberichten zou het onderzoek zich vooral richten op Deutsche Bank, het Britse HSBC en enkele grote Franse banken. Zij zouden betrokken zijn bij gesjoemel met het vaststellen van de rentetarieven, de zogenoemde Libor en Euribor-rentes. Deze tarieven geven aan tegen welke rente de banken onderling bereid zijn geld (uit) te lenen. Het Britse Barclays zou als een spin in het web van de fraude hebben gezeten.

König zei verder dat er ook wordt gekeken naar de manier waarop de Libor/Euribor tarieven worden samengesteld. Er zouden andere manieren moeten worden gevonden om die vast te stellen.

Meer over