Banken helpen S&P 500 aan nieuw record

De Amerikaanse beursindex S&P 500 bereikte maandag een nieuwe recordstand, mede dankzij flinke koerswinsten voor grote financiële concerns als Bank of America, JPMorgan Chase, Citigroup en Morgan Stanley. De graadmeter kwam vorige week voor het eerst boven 1600 punten, onder meer opgestuwd door een beter dan verwacht rapport over de Amerikaanse banenmarkt.

Redactie
Flink in de lift: de bank JPMorgan Chase. Beeld getty
Flink in de lift: de bank JPMorgan Chase.Beeld getty

De Dow-Jonesindex sloot maandag onveranderd op 14.968,89 punten. De S&P 500 ging 0,2 procent vooruit tot 1617,50 punten en de Nasdaq won 0,4 procent tot 3392,97 punten. De winst van de Nasdaq was deels toe te schrijven aan het aandeel Google (plus 1,7 procent), dat al dagen in de lift zit. De internetgigant bereikte maandag met 859,59 dollar zijn hoogste koers ooit.

Adempauze
Volgens handelaren waren de geringe uitslagen van de graadmeters toe te schrijven aan een adempauze bij beleggers. 'Na de opmars van vorige week, met name op vrijdag, bezint men zich op vervolgstappen. Ongeveer 85 procent van de bedrijven hebben hun cijfers gemeld, dus dit is verder een lichte week', aldus een van hen. 'De drijvende kracht is dat het fundamenteel op orde lijkt, met een bescheiden groei van zowel de economie als de winsten in het bedrijfsleven', aldus een ander.

Uit gegevens van Bloomberg blijkt dat 407 bedrijven uit de S&P 500 hun cijfers naar buiten hebben gebracht. Daarvan overtrof 73 procent de gemiddelde analistenverwachting voor de winst. De omzet blijft echter in iets meer dan de helft van de gevallen achter bij de consensus.

Schikking
Bank of America won 5 procent na berichten dat het een schikking heeft getroffen met de Municipal Bond Insurance Association. Naar verluidt betaalt de bank 1,6 miljard dollar om rechtszaken over hypotheekgerelateerde obligaties af te kopen. JPMorgan, Citigroup en Morgan Stanley volgden de grootste bank van de Verenigde Staten omhoog met winsten tot 2 procent.

Tyson Foods (min 3,7 procent) was de sterkste daler in de S&P 500. De grootste vleesverwerker van de VS presenteerde een eerstekwartaalwinst die aanzienlijk lager was dan de gemiddelde analistenverwachting.

Euro daalt
De euro daalde in waarde ten opzichte van de dollar nadat ECB-president Mario Draghi zei de rente verder te zullen verlagen als dat nodig is. Later veerde de Europese munt op tot 1,3075 dollar waard in vergelijking met 1,3067 dollar waard bij het slot van de Europese beurzen. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,1 procent tot 95,71 dollar per vat. Brentolie werd 1 procent duurder op 105,25 dollar per vat.

Meer over