'Banken doen niet genoeg tegen landroof'

Nederlandse banken doen volgens de Eerlijke Bankwijzer te weinig om te voorkomen dat mensen in ontwikkelingslanden van hun land worden verdreven. Bedrijven, overheden en banken kopen steeds meer vruchtbare grond in ontwikkelingslanden op, signaleren de onderzoekers van de Bankwijzer in een donderdag gepubliceerd onderzoek.

ANP
© Thinkstock Beeld
© Thinkstock

De toenemende grondaankopen gaan volgens het onderzoek gepaard met toenemende roof, waarbij boeren van hun land worden verjaagd en hun inkomstenbron verliezen. Volgens de Bankwijzer zijn dit soort grondaankopen nieuw terrein voor veel banken. Ze hebben daarom in de meeste gevallen nog geen goed beleid ontwikkeld om mensenrechtenschendingen te voorkomen.

In deze kwestie doet de ASN Bank het goed, als enige bank. De overige banken beoordeelt de Eerlijke Bankwijzer als 'matig' tot 'onvoldoende'. De onderzochte banken werkten zelf mee aan het onderzoek, waarvan de volledige resultaten op de website van de Bankwijzer staan.

De Eerlijke Bankwijzer kijkt naar het beleid van banken ten aanzien van onder meer mensenrechten, natuur, wapens en investeringen in landbouw, mijnbouw en olie. De graadmeter is een initiatief van Oxfam Novib, FNV, Amnesty international, Milieudefensie, de Dierenbescherming en IKV Pax Christie. Economisch onderzoeksbureau Profundo voerde het onderzoek naar grondaankopen uit.

Meer over