Bank: Tsjechië wint EK

ZÜRICH - Tsjechië wordt deze zomer Europees kampioen, na in de finale wereldkampioen Italië te hebben verslagen. Volgens de economen van de Zwitserse bank UBS is dat scenario, gebaseerd op economische rekenmethodes, onafwendbaar.Nederland zal het niet slecht doen volgens het model van UBS. Oranje komt de groepsfase door, maar struikelt in de halve finales over Italië.

Tsjechië heeft volgens UBS 51 procent kans het kampioenschap in Zwitserland en Oostenrijk te winnen. In de finale zal gelijk worden gespeeld, waarna de Tsjechen in de strafschoppenreeks aan het langste eind trekken.

Nog een schok: de Zwitsers verslaan Duitsland in de tweede ronde. Alhoewel de Duitsers bij de Britse bookmakers favoriet zijn -bij Ladbrokes 7:2- voorspelt UBS dat Zwitserland een kans van 75 procent heeft om tegen Die Mannschaft te winnen.

In hoeverre de Zwitserse wortels van UBS (Union Banque de Suisse, tenslotte) bij de wensgedachte een rol spelen, laat het rapport in het midden.

Analist Andreas Höfert zegt dat de voorspelling is gebaseerd op een optelsom van eerdere onderlinge resultaten, progressie in de afgelopen jaren, maar ook economische ontwikkelingen in het land van herkomst.

Ook wordt het vermeende thuisvoordeel meegerekend, waarbij het opvallend is dat Zwitserland daar in het rapport veel beter van profiteert dan de Oostenrijkers, die volgens UBS de groepsfase niet eens doorkomen. Ook Portugal struikelt over die hobbel.

UBS heeft een naam hoog te houden. In de aanloop naar het wereldkampioenschap 2006, voorspelden dezelfde analisten dat Italië wereldkampioen zou worden. Zij kregen toen gelijk.

Meer over