Bank JPMorgan niet naar Amsterdam na brexit

Het is Amsterdam niet gelukt de Britse bank JPMorgan Chase & Co naar zich toe te trekken. Met het oog op de brexit verhuist de bank een groot deel van zijn bankiers naar Dublin, Frankfurt en Luxemburg.

Tom Kieft
Het hoofdkantoor van JPMorgan in New York. Beeld anp
Het hoofdkantoor van JPMorgan in New York.Beeld anp

Dat meldt persbureau Bloomberg woensdag.

Sinds het brexitreferendum zinspelen veel bedrijven op een vertrek uit Londen. Amsterdam concurreert met Luxemburg, Frankfurt en Dublin om het aantrekken van deze bedrijven. Direct na het referendum besloot Amsterdam extra mensen in te zetten om buitenlandse ondernemingen te verleiden de oversteek te maken.

De Amerikaanse bank gaat zijn kantoren in de drie steden de komende tijd uitbreiden. Hoeveel bankiers de exodus uiteindelijk maken is nog niet bekend. Aanvankelijk gaat het om enkele honderden, maar dat kunnen er veel meer worden, mochten de brexitonderhandelingen leiden tot een harde brexit, zegt JPMorgan CEO Daniël Pinto tegen het persbureau: 'We moeten afwachten wat voor deal er wordt bereikt en moeten daarvandaan verder kijken.'

Recordaantal
Vaak lukt het Amsterdam wel buitenlandse bedrijven aan zich te binden. Vorig jaar streek een recordaantal van 157 buitenlandse bedrijven hier neer. Naar verwachting komt dit jaar een vergelijkbaar aantal bedrijven naar Amsterdam.

Zo ook de Japanse bank Mitsubishi UFJ Financial. In november maakte de in Londen gevestigde bank bekend zijn Europese hoofdkantoor stapsgewijs van Londen naar Amsterdam te verhuizen. De bank begint hier met de aansturing van de activiteiten in de EU.

Lees ook: Is Amsterdam klaar voor brexpats?

Meer over