Banengroei VS neemt onverwacht sterk toe

De werkgelegenheid in de Verenigde Staten is in januari met 243.000 banen gegroeid. De werkloosheid daalde tot 8,3 procent. Dat meldde het Amerikaanse ministerie van Arbeid vandaag op basis van een eerste schatting.

ANP/Redactie
© ThinkStock Beeld
© ThinkStock

Daarmee viel de banengroei aanzienlijk sterker uit dan verwacht. Economen hadden gemiddeld een toename met 150.000 arbeidsplaatsen geraamd. Uit een nieuwe schatting bleek verder dat er in december 203.000 banen bijkwamen in de Amerikaanse economie (afgezien van de agrarische sector). Eerder werden voor die maand 200.000 nieuwe banen gemeld.

De daling van de werkloosheid kwam eveneens onverwacht. Hier werd een stabilisering op 8,5 procent verwacht. De werkloosheid staat nu op het laagste niveau in bijna 3 jaar tijd. In augustus had nog ruim 9 procent van de Amerikaanse beroepsbevolking geen betaalde baan. De banengroei in januari was de sterkste sinds april vorig jaar. De toename van de werkgelegenheid was geheel te danken aan het Amerikaanse bedrijfsleven, waar 257.000 banen werden gecreëerd. Bij de overheid verdwenen per saldo 14.000 banen.

De sterkste groei vond plaats in de dienstensector, waar 176.000 nieuwe banen te vinden waren. In de industrie kwamen er 50.000 arbeidsplaatsen bij.

Meer over