Plus

Baljurken en bier: stijldansen is in trek bij studenten

Of je nu nog nooit een houten dansvloer hebt gezien of al jaren traint: bij stijldansvereniging AmsterDance kun je als student werken aan je dansmoves. 'Ik krijg vreemde blikken als ik met mijn baljurk aan in de tram zit.'

Joanne van Gool
Brechje Boeklagen (21) en Michael van der Werve (23) zijn beiden drie jaar lid. Beeld Ivo van der Bent
Brechje Boeklagen (21) en Michael van der Werve (23) zijn beiden drie jaar lid.Beeld Ivo van der Bent

Iedere man moet een beetje kunnen dansen, anders kan je nooit een vrouw ten dans vragen op een huwelijk. Dat kreeg Wouter Smit (23) van kinds af aan te horen van zijn moeder. Hij begon op zijn tiende met stijldansen, sinds vorig jaar september is hij voorzitter van Studentenstijldansvereniging AmsterDance.

De vereniging begon in 2012 met zo'n tien à twintig ­dansers, inmiddels telt de club honderd leden. Het oudste lid is 77 jaar, maar het merendeel bestaat uit studerende twintigers.

Levend
Voor nieuwe stijldansers biedt AmsterDance een beginnerscursus in het Universitair Sportcentrum (USC) van de Universiteit van Amsterdam, die vrijwel direct na opening van de inschrijvingen vol zit. Na een paar maanden tot een jaar kun je als koppel meedoen aan een wedstrijd. "Studentenwedstrijden worden veel drukker bezocht dan 'normale burgerwedstrijden'," zegt Smit. "Stijldansen leeft echt onder ­studenten, maar het is een kleine groep."

De Nederlandse Algemene Danssportbond erkent dat studenten een belangrijke groep zijn in het Nederlandse stijldansen. "Samen met de senioren houden zij stijldansen in Nederland levend," zegt woordvoerder Stephan ­Ophorst. Het aantal inschrijvingen bij dansscholen loopt landelijk terug; veel studenten schrijven zich uit zodra de studietijd erop zit. ­"Studenten doen het toch meer tijdelijk, voor de feestjes."

Ook kunst
Caroliene Overweg (26), bestuurssecretaris van AmsterDance, bevestigt dat beeld deels. "We zijn een sportvereniging, dus studenten komen bij ons met een doel. Er wordt weinig gezopen, zeker niet zo extreem als bij andere studentenverenigingen. Er ontstaan wel vaak relaties ­binnen de vereniging, ook al wordt het eigenlijk afgeraden iets met je danspartner te beginnen. Je hebt toch een soort zakelijke relatie."

Smit: "Die zakelijke relatie kan voor een niet-dansend vriendje of vriendinnetje weleens moeilijk zijn. Je voelt je in eerste instantie aangetrokken tot het dansen, niet tot je danspartner."

De meeste studentensporten zijn ruiger dan stijldansen. Overweg: "Het gaat niet om wie het snelst roeit of rent. Stijldansen is naast een sport toch ook een kunst."

Sylvia Drijver (25) en Tom Meurs (27), beiden drie jaar lid van AmsterDance. Beeld Ivo van der Bent
Sylvia Drijver (25) en Tom Meurs (27), beiden drie jaar lid van AmsterDance.Beeld Ivo van der Bent

Sylvia Drijver (25) en Tom Meurs (27), beiden drie jaar lid van AmsterDance.

"We dansten samen en toen sloeg de vonk over," vertelt Sylvia Drijver (oud-­orthopedagogiekstudent).

­Glimlachend kijkt ze naar haar bezwete vriend Tom Meurs (oud-econometriestudent). Ze hoeven pas als een van de laatste koppels te dansen tijdens de Knuffelcup, de vijfde editie van de jaarlijkse informele stijldanswedstrijd in een dansstudio aan de Isolatorweg. Plezier en dansen staan centraal, dus hebben Drijver en Meurs zich verkleed als eenhoorns. Ze dansen in de berenklasse, voor zeer ervaren stijldansers.

Drijver: "Veel mensen denken: stijldansen, dat doe je wel even - nou, nee. Wij zijn al lang aan het trainen, het is een ­teamsport."

Meurs: "Het niveau verschilt nogal; de drempel om lid te worden is laag. Onderling verschillen de dansers ook erg, maar er zijn veel programmeurs." Meurs is ook lid van SSRA, een gezelligheidsvereniging voor studenten. Het grote ­verschil met AmsterDance: het alcoholgebruik.

Drijver: "Tja, met twintig bier op wordt het lastig mooi te dansen."

Het koppel snapt dat studenten liever bij een gezelligheidsvereniging dan een stijldansvereniging gaan.

Drijver: "Ik zou misschien ook denken: mijn god, moet ik dan de hele dag dansen?! Maar het draait bij ons echt om gezelligheid, ook al is het hier minder van: 'Heuh, bier!'"

Brechje Boeklagen (21) en Michael van der Werve (23), beiden drie jaar lid. Beeld Ivo van der Bent
Brechje Boeklagen (21) en Michael van der Werve (23), beiden drie jaar lid.Beeld Ivo van der Bent

Brechje Boeklagen (21) en Michael van der Werve (23), beiden drie jaar lid.

"In films zie je vaak mensen dansen, dan denk je toch: dat wil ik ook kunnen. Toen ik in Amsterdam ging studeren, heb ik me meteen ingeschreven bij AmsterDance; elke woensdagavond was ik er. Daar kwam ik Brechje tegen."

Michael van der Werve, student kunstmatige intelligentie, komt oorspronkelijk van Texel. Hij danst nu met zijn vriendin Brechje Boeklagen (data science-­student) zowel landelijke als studentenwedstrijden.

Boeklagen: "In Amsterdam is de vereniging echt ons plekje. Ik heb mezelf hier gevonden, het is er altijd gezellig. Je kan zo gek doen als je wil; iedereen is raar."

Het koppel traint veel bij de vereniging, maar is selectief in de activiteiten.

Van der Werve: "Ik hou niet van salsa, dat gaat te snel. Dus als er een speciale thema-avond met salsa is, sla ik die altijd over."

Boeklagen: "Hier heerst een vrije, open sfeer. Dat is wel anders bij bondswedstrijden, waar we ook aan meedoen. Daar is de sfeer wat stijver. Dat is niet erg, want uiteindelijk bestaat de kern van stijldansen in Nederland uit ­studenten."

Boeklagen en Van der Werve denken dat AmsterDance een van de meest sociale studentenverenigingen in Amsterdam is.

Van der Werve: "Er is een ­ontzettende eenheid. Het draait om plezier en ­iedereen moedigt elkaar aan om te dansen en gewoon, gek, jezelf te zijn."

Lena Jager (24) is een jaar lid, Philine van Vliet (23) is drie jaar lid. Beeld Ivo van der Bent
Lena Jager (24) is een jaar lid, Philine van Vliet (23) is drie jaar lid.Beeld Ivo van der Bent

Lena Jager (24) is een jaar lid, Philine van Vliet (23) is drie jaar lid.

Lena Jager (kinderverpleegkundige) en Philine van Vliet (student theoretische natuurkunde) zijn geen koppel. In beide betekenissen van het woord: ze hebben geen liefdesrelatie met elkaar en dansen normaal ­gesproken met ­iemand anders. Die partners dansen nu ook met elkaar, want ­tijdens de ­Knuffelcup mag alles.

Van Vliet: "Ik deed een cursus Argentijnse tango, daarna wilde ik graag meer dansen, maar mijn vriend haakte al af bij het idee. Bij AmsterDance waren ­genoeg mensen die wél wilden."

Jager maakte als puber kennis met stijldansen: "Ik ben op mijn zeventiende begonnen, omdat ik 'Dancing with the stars' zo leuk vond."

Bij de Knuffelcup mogen paren ­bestaande uit twee mannen of twee vrouwen ook samen dansen, maar er moet altijd een van de twee leiden.

Van Vliet: "Dat doe ik, want ik ben langer. Als je iemand moet laten ronddraaien, kan dat niet echt als diegene langer is."

Jager: "Mensen denken altijd dat stijldansen een stijve sport is. Maar als ze komen kijken bij een wedstrijd als deze, zeggen ze altijd: 'Wow, dit is vet.'"

Van Vliet: "Ik krijg alleen positieve ­reacties, maar ik krijg wel vreemde blikken als ik in heftige make-up en een soort baljurk op zondagochtend om zeven uu

Meer over