Baby-tv in Frankrijk onder vuur

Lieve van 8 weken kijkt naar Finding Nemo. Volgens de Franse minister Christine Albanel is televisie kijken slecht voor heel jonge kinderen. Foto GPD/Mark Prins Beeld
Lieve van 8 weken kijkt naar Finding Nemo. Volgens de Franse minister Christine Albanel is televisie kijken slecht voor heel jonge kinderen. Foto GPD/Mark Prins

PARIJS - Programma's gericht op kinderen onder de drie jaar oud, mogen niet meer als zodanig op televisie worden aangekondigd en moeten vergezeld gaan van een waarschuwing aan de ouders. Dat heeft de Franse Omroepraad besloten.

De Franse minister van Cultuur en Communicatie, Christine Albanel, riep in juni ouders op om hun baby's niet voor de tv te zetten 'als middel om in slaap te vallen'. Zij had het over BabyFirstTV en Baby TV, twee Britse babyzenders, die in Frankrijk op de kabel zijn te zien.

Dit soort zenders is volgens de minister nadelig voor de motorische, psychische en emotionele ontwikkeling van heel jonge kinderen. Zij vindt dat ouders hun kinderen te vaak voor de televisie zetten, terwijl niet bekend is wat het effect van een dergelijke verzadiging van beelden en geluiden op de lange duur zal zijn.

In Nederland zijn dergelijke zenders ook te ontvangen, zoals Baby TV bij UPC en Bebe TV van CanalDigitaal. (HET PAROOL)

null Beeld
Meer over