Baba's hap is niet koosjer: een soort paardenvleesschandaal in het klein

Grillroom Baba, een shoarmatent met davidsterren en Hebreeuwse letters op de gevel in de Halvemaansteeg, in de Amsterdamse binnenstad, misleidt zijn klanten.

Hanneloes Pen
Grillroom Baba, met een davidster en een Hebreeuwse tekst, maar met achter het buffet een vervalste koosjerverklaring. Beeld Jean-Pierre Jans
Grillroom Baba, met een davidster en een Hebreeuwse tekst, maar met achter het buffet een vervalste koosjerverklaring.Beeld Jean-Pierre Jans

De uitbaters, twee Egyptenaren, zeggen tegen Israëlische toeristen koosjer vlees te verkopen. Maar Baba's vlees, brengt het Nieuw Israëlietisch Weekblad vandaag naar buiten, blijkt dat helemaal niet te verkopen. Het rabbinaat van de Joodse gemeente heeft zijn leden inmiddels gewaarschuwd daar geen broodje te gaan eten.

Certificaat
'Het is een soort paardenvleesschandaal,' zegt hoofdredacteur Maurice Swirc van het NIW. 'Maar dan in het klein.' Een journalist van het NIW, Jigal Krant, kwam de zaak op het spoor na een tip van een restaurant op de Amstelveenseweg. Krant nam de proef op de som. Hij vermomde zich als Israëlische toerist, met een keppel op zijn hoofd en een fotocamera voor zijn buik, stapte de grillroom binnen en bestelde een hamburger.

'Is het hier koosjer? vroeg hij de jongen achter het buffet. Deze haalde een verklaring in een kreukelig plastic mapje te voorschijn. Het moet een hechsjer voorstellen, een officieel document van een rabbinaat waarop staat dat in de zaak koosjer vlees wordt verkocht. Een dergelijk certificaat, dat een jaar geldig is, kost een ondernemer pakweg vierduizend euro. De keurmerken op het certificaat van Baba zijn van drie Amerikaanse rabbijnen: Yehuda Rosenbaum uit New Jersey en zijn collega's Kaufman en Small uit Cincinnati. Small blijkt echter al te zijn overleden. De twee anderen blijken het certificaat helemaal niet te hebben afgegeven.

Bedonderd
Als ze telefonisch geconfronteerd worden met het verhaal, zijn zij perplex. Het blijkt te zijn gekopieerd van een ander certificaat dat ooit verstrekt is aan een Amerikaanse producent van voedingssupplementen en het mist zelfs de boven- en onderkant van het origineel. Het is de slechtste vervalsing die ze ooit hebben gezien en ze zeggen gerechtelijke stappen te ondernemen als de grillroom hiermee doorgaat. De vennoten - Hany Hanna Basta Tawadrous (48) en Nermin Angali (34) - van Baba ontkennen het bestaan van het hechsjer en zeggen dat zij een dergelijk document niet tonen aan hun klanten.

De twee, die zeggen christelijk te zijn en de zaak een jaar geleden hebben overgenomen, beweren dat hun vlees halal en dus ook koosjer is. Ze zeggen zowel koosjer als niet-koosjer vlees te verkopen. Maar op de vraag waar Baba zijn koosjere vlees dan vandaan haalt, moeten ze het antwoord schuldig blijven. De religieuze Joodse Amsterdammer zul je niet snel aantreffen in deze grillroom.

De slachtoffers van Baba zijn voornamelijk Israëlische toeristen. Eén van hen had net een shoarmabroodje in de zaak verorberd, toen hij van Krant hoorde wat hij zojuist had opgegeten.'Ik eet niet altijd volgens de Joodse spijswetten maar ik voel me toch bedonderd,' zei hij.

Meer over