Baâdoud helpt 500 werklozen in Nieuw-West

Private beleggers moeten kunnen investeren in werkloze jongeren in Amsterdam Nieuw-West. Daarvoor pleit stadsdeelvoorzitter Achmed Baâdoud, die zo vijfhonderd jongeren extra aan een baan hoopt te helpen.

Merel Straathof
Baâdoud in Nieuw-West Beeld ANP
Baâdoud in Nieuw-WestBeeld ANP

Vanwege de hardnekkige werkloosheid onder jongeren in combinatie met de krappe financiële middelen van het stadsdeel wil Baâdoud nu een nieuwe financieringsbron aanboren: de 'social impact bond'.

Hierbij investeert een bedrijf in 'arbeidstrajecten' die jongeren aan het werk moeten helpen. Als zo'n traject tot werk leidt, keert de overheid een aantrekkelijk rendement uit. Die winst kan betaald worden van de 38.000 euro die de overheid niet langer jaarlijks kwijt is aan een werkloze jongere, zo becijferde onderzoeksbureau Noorda en Co in opdracht van het stadsdeel.

Proef
'Het is pionieren met lef,' zegt Baâdoud. 'Maar niks doen is achteruitgang. Nieuw-West heeft veel werkpotentieel dat niet meedoet en tegelijkertijd zijn wij veel geld kwijt aan jeugdwerkloosheid.'

In Rotterdam is eind vorig jaar al een start gemaakt met 'social impact bonds': via ABN Amro en Start Foundation is daar aan 160 werkloze jongeren een arbeidstraject aangeboden. Voor investeerders kan het rendement oplopen tot 12 procent.

Baâdoud heeft het onderzoeksrapport 'De prijs van jeugdwerkloosheid' aangeboden aan minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken), in de hoop dat Haagse bemiddeling tot gewillige investeerders leidt. Het ministerie laat weten dat de stadsdeelvoorzitter binnenkort welkom is om zijn plan te komen toelichten.

Helder
Baâdoud: 'De boodschap is simpel: werkloosheid kost geld, arbeid levert geld op. Ik wil het grootschalig aanpakken. Wat mij betreft gaan we zo jaarlijks vijfhonderd jongeren aan werk helpen.'

Met dit plan wil Baâdoud voornamelijk de zogenoemde spookjongeren in zijn stadsdeel helpen, die niet werken maar ook niet staan ingeschreven als werkzoekende bij de gemeentelijke Dienst Werk en Inkomen (DWI).

Eind vorig jaar waren 565 jongeren in de leeftijd van 15 tot 26 jaar ingeschreven, terwijl het stadsdeel naar schatting enkele duizenden jonge werkzoekenden telt. 'Ze moeten toch ergens van leven, ik wil dat ze in elk geval op een eerlijke manier aan hun geld komen.'

Meer over