AZ verliest twee punten bij Heerenveen

HEERENVEEN - AZ heeft zaterdag twee punten verloren bij SC Heerenveen. De koploper in de eredivisie moest in blessuretijd nog de gelijkmaker van de Friezen toestaan: 3-3. AZ heeft nu net als Ajax en NAC Breda negentien punten, maar staat op basis van een beter doelsaldo nog wel bovenaan.

Het duel met SC Heerenveen was de eerste grote test voor de Alkmaarders. De ploeg van trainer Louis van Gaal reeg de afgelopen weken tegen relatief eenvoudige tegenstanders de zeges aaneen, maar in Friesland wachtte de kersverse koploper in de eredivisie tegenstand van formaat. ''Je weet dat het een moeilijke wedstrijd wordt als je naar Heerenveen gaat'', stelde Van Gaal.

Beide ploegen begonnen afwachtend aan het duel en ook het vroege doelpunt van de Friezen deed de partij nog niet ontbranden. De treffer van debutant Pawel Wojciechowski kwam dan ook niet uit een vloeiende aanval van de thuisclub, maar viel bij toeval uit een afgeslagen vrije schop. De Pool zag zijn schot ietwat fortuinlijk achter doelman Sergio Romero belanden: 1-0.

De jonge Wojciechowski had tot verrassing van velen een basisplaats gekregen van trainer Trond Sollied. De aanvallende middenvelder werkt zijn wedstrijden normaal gesproken af in de A-junioren van de Friezen, maar kreeg zijn kans in het eerste elftal vanwege de blessures van Danijel Pranjic en Roy Beerens.

Van Gaal kon voor rust weinige positieve punten ontdekken bij zijn ploeg. ''We voetbalden niet goed en kregen ook geen echte mogelijkheden. En zij konden door dat vroege doelpunt met een gesloten defensie spelen'', zo vatte Van Gaal de eerste helft samen.

Graziano Pellè dook voor rust drie keer gevaarlijk op voor het doel van Kenny Steppe, maar het ontbeerde de flegmatieke spits aan scherpte om zijn eerste competitietreffer aan te tekenen. Pellè kan wat dat betreft een voorbeeld nemen aan zijn collega in de Alkmaarse frontlinie, Mounir El Hamdaoui.

De topscorer van de eredivisie verkeert in bloedvorm en liet dat ook in Friesland zien. Kort na rust tekende de Marokkaan voor zijn twaalfde seizoenstreffer. Vanaf de rechterkant van het strafschopgebied knalde El Hamdaoui, na een goede kaats van Pellè, de bal hard achter de Belgische doelman (1-1).

Op aangeven van opnieuw Pellè bracht invaller Brett Holman AZ na bijna een uur spelen op voorsprong (1-2). AZ kreeg daarna kansen om het duel definitief te beslissen, maar door onzorgvuldigheid bleef een derde treffer uit. ''Dan weet je dat de laatste fase hectisch gaat worden. We hadden de bal in de ploeg moeten houden, maar dat is niet zo goed gelukt. We gingen op zoek naar nog meer doelpunten, maar soms is het beter om zo'n duel dan slim uit te spelen'', treurde Van Gaal.

Een kwartier voor tijd maakte Paulo Henrique eerst gelijk, maar Sebastien Pocognoli leek AZ kort daarna met zijn eerste balcontact alsnog naar de winst te schieten. Opnieuw Henrique voorkwam in blessuretijd echter de zevende zege op rij van de Alkmaarders: 3-3. (ANP)

Mounir El Hamdaoui in duel met Mika Vayrynen. Foto ANP/Dennis van der Beek Beeld
Mounir El Hamdaoui in duel met Mika Vayrynen. Foto ANP/Dennis van der Beek
Meer over